Het Nederlands Toneelverbond en De Groene Amsterdammer nodigen uit tot het schrijven van essays over de betrokkenheid van podiumkunstenaars tot de pijnpunten en taboes in de samenleving.

De organisatoren hopen op essays die deze betrokkenheid vanuit nieuwe en verrassende invalshoeken benaderen. Het beste essay wordt beloond met publicatie in De Groene en de Marie Kleine-Gartman Essayprijs van 2500 euro. Het beste tweede en derde essay maken kans op verschijnen in een van de Vlaamse en Nederlandse cultuurtijdschriften die aangesloten zijn bij De Nieuwe Garde (nieuwegarde.org).

Inzending staat open voor schrijvers uit alle disciplines van de kunst en de wetenschap; voor zowel de theaterkenner als voor wie gewoon van theater houdt. Het mogen essays over nationale en over internationale kunstprojecten zijn. Het essay mag maximaal 2500 woorden tellen.

De jury wordt gevormd door de theatermaakster Daria Bukvić, consultant, coach, en bestuurder Mavis Carrillo en Roos van der Lint, redacteur kunst van De Groene Amsterdammer. Voorzitter is Cas Smithuijsen, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voormalig directeur van de Boekmanstichting.

De uitreiking van de prijs vindt plaats in het voorjaar van 2017.

Praktisch: het essay moet zijn ingezonden voor 1 februari 2017. Per mail en in een Word-bestand naar nederlandstoneelverbond@gmail.com t.a.v. Stephanie den Blanken.