Vrijdag 17 maart is dichter en toneelschrijver Derek Walcott overleden. De West-Indische Walcott won in 1992 de Nobelprijs voor de literatuur. Zijn bekendste toneelwerk is Dream on Monkey Mountain (1967) dat in 1981 in Nederland werd gespeeld door Tie 3.

Walcott werd geboren op Saint Lucia in 1930 en verhuisde in 1953 naar Trinidad. Daar werkte hij als criticus en journalist en was hij een van de oprichters van de Trinidad Theatre Workshop, waar hij uitvoeringen produceerde van De zwarten van Jean Genet en van The Road van Wole Soyinka voordat hij zelf toneelstukken ging schrijven.

Walcott had zijn bijnaam ‘De Homerus van de Caraïben’ vooral te danken aan zijn epische gedicht Omeros (1990) dat in Nederland in 1992 voor het theater werd bewerkt door het Ro Theater en De Nieuw Amsterdam (een vertelvoorstelling van Joop Keesmaat en Rufus Collins). Andere stukken die in Nederland werden opgevoerd zijn Een tak van de Blauwe Nijl, Pantomime en Viva Detroit, allen door De Nieuw Amsterdam in regies van Henk Tjon of Rufus Collins.