De voorstelling Der Bus nach Dachau van De Warme Winkel is geselecteerd voor Theatertreffen in Berlijn. De festivaljury maakte vandaag zijn selectie bekend van de tien meest belangwekkende voorstellingen die het afgelopen jaar op Duitstalig grondgebied te zien waren. Ook Ophelia’s Got Talent van Florentina Holzinger (een coproductie met onder andere Productiehuis Theater Rotterdam) staat in deze selectie.

De Warme Winkel maakte afgelopen herfst zijn eerste Duitstalige voorstelling Der Bus nach Dachau, in coproductie met Schauspielhaus Bochum en Internationaal Theater Amsterdam (ITA). In de voorstelling vraagt de theatergroep zich af hoe we de herinneringen aan de Holocaust moeten vormgeven en levend houden voor volgende generaties.

De festivaljury schrijft over een ‘riskant experiment’. ‘De Warme Winkel en de Duitse cast gebruiken een breed scala aan esthetische middelen: het blijft niet bij Snapchat-filters of publieksparticipatie en ze stellen hun publiek bloot aan een achtbaan van emoties die voortdurend vragen en bezwaren oproepen. Maar het is juist dit soort frictie die voorkomt dat herinneren een leeg ritueel wordt.’

Ophelia’s Got Talent van de Oostenrijkse Florentina Holzinger is opgezet als een talentenjacht van deelnemers met verschillende gaven die de gebruikelijke lichaamsbeelden en smaaknormen achter zich laten. Hun stunts nemen langzaam toe in vaart: van vrijduiken in verschillende waterbassins tot massale masturbatie op een zwevende helikopter, van sirenezang tot plastic afvalmaalstroom in het waterbassin.

Rode draad is Shakespeares Ophelia. De jury zag hoe ‘haar daad van zichzelf verdrinken wordt geherinterpreteerd als een empowerment-strategie: de artiesten vertellen en herschrijven hun trauma door een zelfbepaalde, gecontroleerde flirt met levensgevaar. Van survivalmodus tot waanzinnig spektakel.’

Ophelia’s Got Talent ging op 15 september bij de Berlijnse Volksbühne in première en komt op 27 en 28 september 2023 naar Theater Rotterdam. Der Bus nach Dachau stond vorige week vier keer in Amsterdam, en is de komende maanden alleen nog in Bochum te zien. Wanneer de geselecteerde voorstellingen op Theatertreffen spelen, wordt op een later moment bekendgemaakt.

Foto: Isabel Machado Rios – Der Bus nach Dachau van De Warme Winkel