‘Fok it. Dan maar zo’, schreef comedian Andries Tunru op 12 maart op Facebook, toen hij in de trein naar het theater in Barneveld te horen kreeg dat zijn voorstelling Vlees, wal en schip die avond werd afgelast en hij dus even later noodgedwongen uitweek naar online kanalen. ‘Fuck it. We doen het dagelijks’, postte hij vier dagen later. Niet veel later kreeg hij zelf corona, was even uit de digitale running, maar vanaf begin april pakte hij (‘fit, op wat incidentele blafhoest na’) de draad weer op.

Sindsdien improviseert Tunru op dinsdag-, donderdag- en zaterdagavond pakweg drie kwartier lang een nieuwe comedyshow bij elkaar. Gisterenavond dus alweer de eenendertigste aflevering van Quarantaine-comedy – een concept dat inmiddels aanvoelt als een geoliede machine. De focus ligt op de interactie met de kijkers, die hij volop aanspoort te reageren via de chat.

Tunru heeft inmiddels een hele keur aan terugkerende improvisatiespellen, waarvan hij er elke aflevering steeds een aantal voorbij laat komen. Hij windt zijn kijkers – die hem ondertussen desgevraagd naar hartenlust bijsturen (en ontregelen) op de ‘babbelbox’ links in beeld – moeiteloos om de vinger. Hij won in 2017 de persoonlijkheidsprijs tijdens Cameretten, en kan naast zijn uitzonderlijke improvisatietalent bogen op zijn aimabele, enthousiaste karakter.

‘Wat maakt jou rustig?’, is de vraag waar hij deze aflevering mee opent. Een van de (vele) reacties op de chat: ‘De kat aaien?’ Oké. Nog een muziekgenre erbij en Tunru zet in. Nog eentje: trouwerijen verstoren, oppert iemand. Muziekstijl? ‘Liftmuziek’ – en Tunru is alweer vertrokken.

Quarantaine-comedy is met zijn hoge tempo, Tunru’s aanstekelijke enthousiasme en gebrek aan pretenties een heerlijk uurtje vrolijke afleiding en vermaak. Stefan Hendrikx (die samen met Tunru en pianist Joep Hullegie improvisatietrio Beperkt Houdbaar vormt) moet raden met welke bn’er met een beperking hij aan het daten is (Guus Meeuwis met parkinson, makkie voor beiden), Tunru daagt zijn kijkers actief uit om zijn rapimprovisatie te laten mislukken en samen werken ze aan nieuwe coupletten voor Billy Joels Piano Man.

Meermaals verzucht Tunru hoezeer hij het spelen voor publiek mist – en reikhalzend kijkt hij uit naar de eerste liveshows die binnenkort langzaam weer beginnen (waarover hij eigenlijk nog niets mag zeggen, maar dat toch niet kan laten). In de tussentijd is dit een fijne pleister op de wonde.

Beeld: Herman van Bostelen met daarin een still uit de 31ste aflevering van Quarantaine-comedy


Gezien: Quarantaine-comedy van Andries Tunru, 23 mei 2020, livestream op Facebook (ook te volgen via YouTube en Twitch).