Choreografen Conny Janssen, Andrea Leine en Harijono Roebana ontvangen dit jaar de Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds ’79. Met hun gezelschappen Conny Janssen Danst en LeineRoebana nemen zij al meer dan dertig jaar een belangrijke, toonaangevende plaats in binnen de hedendaagse Nederlandse dans. De jaarlijkse Aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds gaat naar danser en choreograaf Joshua Junker.

De Rotterdamse Conny Janssen ontvangt de Prijs van Verdienste voor haar oeuvre, dat volgens de jury een diep begrip van de menselijke psyche weerspiegelt. ‘In haar creaties draait het altijd om mensen van vlees en bloed, om hun emoties en ervaringen.’ De dans staat daarbij nooit op zichzelf, ‘maar vormt altijd een inventieve en geraffineerde eenheid met de muziek, vormgeving en belichting’. Daarnaast waardeert de jury dat Janssen zich al jaren een bevlogen ambassadeur betoont voor de Nederlandse dans, ‘die de nadruk legt op openheid en onderlinge verbondenheid in de sector en op het creëren van kansen voor nieuwe generaties’.

De tweede Prijs van Verdienste wordt uitgereikt aan het Amsterdamse choreografenduo LeineRoebana. De jury heeft lovende woorden over hoe het gezelschap zich sinds 1991 heeft ontwikkeld. ‘De twee zijn op indrukwekkende wijze trouw gebleven aan hun eerste uitgangspunt: op intuïtieve wijze associatieve voorstellingen creëren, waarin ‘fysiek denken’, waarachtigheid en de autonome kracht van dans vooropstaan. Daarbij kiezen ze nadrukkelijk voor de combinatie van live-dans met live-muziek, met als resultaat een reeks imponerende voorstellingen’.

De jonge Nederlandse, in Engeland werkzame danser en choreograaf Joshua Junker ontvangt de Aanmoedigingsprijs voor zijn choreografie Remembrance bij de Junior Company van Het Nationale Ballet, de eerste creatie die hij in Nederland maakte. ‘In dit werk laat de (inmiddels) 25-jarige Junker zien dat hij een dansmaker is die duidelijk weet wat hij wil, en de manier waarop hij het klassieke balletidioom met meer organische bewegingen en hiphopelementen mixt, zorgt – nu al – voor een heel eigen, originele signatuur’.

De Dansersfondsprijzen werden in 1979 ingesteld op initiatief van de oprichters van het Dansersfonds: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. De jury van dit jaar bestond naast de oprichters uit Marian Sarstädt en Karin Schnabel. De uitreiking van de prijzen vindt dit jaar plaats op 13 november tijdens het Nederlands Ballet Gala in DeLaMar. Prinses Beatrix zal daarbij aanwezig zijn.

Foto’s: Andreas Terlaak (Conny Janssen), Martijn Gijsbertsen (LeineRoebana), Andrej Uspenski (Joshua Junker)