Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst heeft zijn deuren geopend voor dansers die willen meetrainen met de ochtendlessen van het gezelschap. Na het opheffen van de ochtendtrainingen bij Dansateliers in 2019 en de sluiting van De Studio Rotterdam, was er voor dansers weinig mogelijkheid om in Rotterdam op professioneel niveau te kunnen trainen. Met het openstellen van de lessen is er nu weer ruimte om, naast de open sessies bij het Hiphophuis, klassieke en moderne trainingen te volgen.

Erik Spruijt, repetitor van het gezelschap, benadrukt dat de lessen niet inhoudelijk gelinkt zijn aan de repetities en voorstellingen van het gezelschap. Het zijn op zichzelf staande lessen zoals ook veel andere nationale en internationale dansgezelschappen die vormgeven. ‘De docent volgt de gebruikelijke opbouw van een, veelal, klassieke balletles: die begint met oefeningen aan de barre, gevolgd door een los-deel in het midden en de uiteindelijke sprongen.’ Met de lessen werken de dansers vooral aan ‘vormbehoud’ en houden ze danstechnieken op peil. Daarnaast bereidt de les volgens de repetitor voor op een werkdag in de studio. ‘Omdat de rest van de dag vaak intensief is, wordt ook niet het uiterste gevraagd.’

De ‘company class’ vindt plaats in de studio in Huis Conny Janssen Danst op Katendrecht. Er is een beperkt aantal plekken voor gastdansers beschikbaar waarvoor tot een uur voor aanvang op de website van het gezelschap online kaarten à € 8,50 gereserveerd kunnen worden. Tijdens tournees van het gezelschap liggen de openbare ochtendlessen stil.

Uiteraard zijn er verschillende opvattingen over hoe de danser zou moeten trainen. En het gegeven dat klimsporten, yoga en zwemmen als aanvulling of alternatief, populaire trainingen zijn laat zien hoe geëmancipeerd de danser anno 2021 is. In een interview voor Theaterkrant met Carolien Verduijn zegt Kristin de Groot, directeur van Dansateliers, dat de verschuiving van zelfstandige dansers die zich met klassieke vormen van training voorbereidden op de dag naar training als onderdeel van het repetitieproces, het resultaat is van een nieuwe manier van creëren. Volgens haar willen dansmakers een eigen taal ontwikkelen en moeten dansers zich juist ontdoen van klassieke vormen.

Volgens Spruijt blijkt er in de stad toch behoefte te zijn ‘aan een plek om de dag goed te beginnen’. Daarnaast past het ook bij de ambitie van Conny Janssen Danst om een ‘Huis voor de Dans’ te zijn. Een plek waar dansmakers en dansers elkaar kunnen ontmoeten.