Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof in Maastricht zijn vrijdagavond de VSCD Dansprijzen uitgereikt. Conny Janssen heeft de Gouden Zwaan in ontvangst genomen voor haar grote bijdrage aan de Nederlandse dans. De Zwaan voor meest indrukwekkende productie is toegekend aan The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker en danser Redouan Ait Chitt kreeg ten slotte de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie, voor zijn performance in REDO van Shailesh Bahoran en Illusionary Rockaz Company.

Volgens de jury toont Conny Janssen, artistiek leider van Conny Janssen Danst, zich keer op keer een avontuurlijke cultureel ondernemer. ‘Janssen legt verbindingen tussen het publiek en haar werk met professionals uit verschillende kunstdisciplines, stimuleert opkomende talenten en uitwisseling met het amateur-dansveld. Daarvoor breekt zij regelmatig uit de vaste kaders van theater en dansstudio om de toeschouwers naar bijzondere locaties te brengen; van kerk tot fabriekshal, van een onderzeeboot-loods tot tramremise’, aldus het juryrapport.

The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker is volgens de jury ‘een van die theaterervaringen waarvan je verlangt dat die eeuwig voortduurt.’ Uit het rapport: ‘De zucht naar perfectie, de oorspronkelijke interpretatie van bewegingen uit de clubdans en de onontkoombare dwang, maken de voorstelling The Way You Sound Tonight volgens de jury tot de meest indrukwekkende productie van het afgelopen seizoen.’

Redouan Ait Chitt laat volgens de jury het publiek sprakeloos achter, na de dertig minuten durende solo REDO, die hij maakte met choreograaf Shailesh Bahoran. De jury: ‘Als het je lukt om het publiek mee te voeren in een even krachtige als emotionele danssolo is de term ‘uitzonderlijke bewegingskunstenaar’ een understatement. De jury vindt Redouan Ait Chitt een ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser.’

De VSCD Dansjury bestond dit jaar uit voorzitter Rob van Steen, Leo Spreksel, Violien Vocks, Brigitte De Goeij, Jasper Weck, Swantje Schäuble, Judith Blankenberg en Marcelle Schots. De Zwanen gelden als de belangrijkste Nederlandse dansprijzen. De bronzen beeldjes zijn vervaardigd door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk en worden uitgereikt sinds 1983.

Foto Redouan Ait Chitt in REDO: Sjoerd Derine