Onder de noemer Cultuur in Actie! gaat de culturele sector vanaf zaterdag een week lang demonstreren. De sector is hard getroffen door de corononamaatregelen en vindt de huidige steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende. Omdat verzamelen op het Malieveld nu niet mogelijk is, vindt de actie vooral online plaats.

Cultuur in Actie! is een initiatief van onder meer Eurovision Songfestival-regisseur Marc Pos en actrice Johanna ter Steege. Met de actie vragen ze aandacht voor het belang van de culturele sector. Ze hopen een bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek te bewerkstelligen en voor bewustwording te zorgen ‘dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang’.

Van zaterdag 30 mei tot en met vrijdag 5 juni worden in DeFabrique in Utrecht 12 uur per dag daartoe verhalen van cultuurmakers verzameld, die via een live stream op de website www.cultuurinactie.nl te volgen zijn. Samen moeten ze ‘een luide stem vormen, die opkomt voor cultuur’. Verscheidene cultuurmakers, van cabaretiers tot beveiligers, zullen een voor een vertellen met hoeveel mensen ze hun werk doen en ‘wat het zo mooi maakt. En noodzakelijk’. Onder meer artiesten als Claudia de Breij, Diederik Ebbinge, Angela Schijf en Joost Spijkers hebben hun belangeloze medewerking toegezegd.

Daarnaast wordt het publiek uitgenodigd om (video)boodschappen te sturen waarin ze vertellen wat voor hen de waarde van cultuur is. Met een speciale teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban er uiteindelijk op het digitale Malieveld staan. 21 bekende Nederlanders, waaronder Paul de Leeuw, Irene Moors, Twan Huys en Jörgen Raymann, presenteren de actie.