Danser, choreograaf en theatermaker Cheroney Pelupessy wint The Next! 2023 voor haar conceptplan Mama’ku. Aan de prijs ter stimulering van diversiteit en inclusiviteit in de podiumkunsten is 25.000 euro verbonden, dat ingezet kan worden voor de totstandkoming van de uiteindelijke productie. 

Pelupessy won met haar plannen voor Mama’ku (Indonesisch voor Mijn Moeder), een multidisciplinair kunstproject en een eerbetoon aan moeders en de kracht van moeders. Hiervoor ging ze op zoek naar haar identiteit als Nederlandse, Molukse en Indonesische vrouw en hoe zich dit verhoudt tot de relatie van een moeder en haar dochter.

Het jurypanel was onder de indruk van de multidisciplinaire aanpak van het project. Zo combineert Pelupessy traditionele Javaanse dans met urban contemporary en is er een muzikant die de tifa, een traditioneel Moluks slaginstrument, bespeelt. ‘Alles functioneert als inspiratiebron voor de voorstelling en wordt vastgelegd in een documentaire, die de voorstelling zal inleiden.’

Cheroney Pelupessy was samen met Claron McFadden, Sven Peetoom en Mouna Laroussi genomineerd voor The Next! 2023. Ze is de vierde winnaar van de stimuleringsprijs. Eerdere winnaars zijn Gavin-Viano (2020) met zijn plan voor Ach Mijn Wederhelft, DIEHELEDING (2021) voor TUPAC en Dalton Jansen voor JAH! (2022).

Foto: Jitske Nap