Cabaretier, musicalschrijver en -vertaler Seth Gaaikema (1939) is op 21 oktober jl. in Den Bosch overleden aan hartfalen. Begin dit jaar nam Gaaikema al afscheid van zijn publiek met de voorstelling Wat ik nog graag zou willen. 

Seth Gaaikema beleefde zijn doorbraak in 1970 met de oudejaarsconference Tien miljoen geboden, waarin hij het maatschappijkritische cabaret introduceerde. Dit zette hij door in de jaren tachtig en negentig met verschillende politiek geëngageerde oudejaarsconferences, waarmee hij een uitzondering onder de cabaretiers vormde. Behalve het uiten van zijn links-liberale opvattingen blonk hij ook uit in woordgrappen, hetgeen door vele collega’s als oubollig werd beschouwd. Gaaikema kreeg hier veel kritiek over, zowel van collega’s als van critici.

Op zijn schrijfwerk kreeg hij echter nauwelijks kritiek. Gaaikema schreef teksten voor zijn vriend en concurrent Wim Kan en eigen musicals, waaronder Swingpop (1978), Publiek (1986) en Kuifje – De zonnetempel (2001). Maar het grote succes verkreeg hij met het vertalen van musicals. In 1962 begon Gaaikema met het vertalen van de liedjes voor My fair lady, gevolgd door Oliver, Kiss me Kate, Les misèrables, Phantom of the opera, Evita en Miss Saigon.

Gaaikema ontving voor zijn werk de Culturele prijs van de provincie Groningen, de Gouden Harp en de Musical Oeuvre Award.

Foto: Piet Vermue