Acteur en cabaretier Wouter Van Lierde is op 57-jarige leeftijd overleden. Hij speelde onder meer in elf producties van Suburbia en maakte deel uit van cabaretgroep De Schedelgeboorten. Hij was al een tijd ziek. 

Van Lierde (Ukkel, 1963) studeert in 1985 af aan het Koninklijk Conservatorium (afdeling toneel) te Gent en speelt daarna bij onder meer Theater De Korre, Stella Den Haag, Theater Malpertuis en het Publiekstheater.

In 2005 speelt hij zijn eerste rol bij Theatergroep Suburbia, waar hij in totaal bij 11 producties te zien zal zijn. Na Fanny & Marius (2009 en 2013), volgen onder meer Het Eenzame Westen, KUNST, In Duisternis, De inspecteur en het dode meisje, en vorig jaar nog De nacht de moeder van de dag en een tournee met Vijand van het volk. Volgens het gezelschap was hij met regisseur en artistiek leider Albert Lubbers verantwoordelijk voor de zo herkenbare Suburbia-stijl: ‘eerlijk, gepassioneerd en geestig’.

Op de website schrijft Suburbia dat Van Lierde tijdens zijn tijd bij het gezelschap een bijzondere band heeft opgebouwd met de stad en de inwoners van Almere. ‘Veel Almeerders vroegen aan ons, vaak hoopvol, “speelt de Vlaming weer mee?”. En waren verrukt als dat zo was. Vaak werd Wouter dan ook op straat herkend. Almere hield van Wouter en Wouter van Almere. Zoals Wouter het in een interview voor Suburbia benoemde: “Best bijzonder voor een Vlaming hè.”

Rond 1993 voegt Van Lierde zich bij de Vlaamse cabaretgroep De Schedelgeboorten. ‘De Schedels’ brengen cabareteske popnummers met talrijke instrumenten, waaronder ook gewone gebruiksvoorwerpen. Er zijn samenwerkingen met Raf Walschaerts (Kommil Foo), Walter Janssens (ManManMan) en Danny Van Rietvelde. Afgelopen seizoen speelde de groep nog het programma In ’t echt.

In België kreeg Van Lierde vooral bekendheid met gastrollen in televisieseries als F.C. De KampioenenFlikken, Witse en Thuis. Zijn zus, actrice Monika Van Lierde, speelt een vast rol in deze serie.

Foto: Wouter Van Lierde in De inspecteur en het dode meisje, Bart Grietens