Acteur Bram van der Vlugt is op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. Van der Vlugt was een veelzijdige acteur die zijn rollen – vaak sympathieke autoriteitsfiguren – altijd een zekere mate van goedmoedigheid meegaf. Hij stond eerder dit jaar nog op het toneel. Voor het grote publiek was hij bekend als Sinterklaas, een rol die hij van 1986 tot 2010 speelde, onder andere bij de nationale intocht.

Bram van der Vlugt studeerde bouwkunde in Delft voordat hij naar de Toneelschool in Amsterdam ging. In 1961 studeerde hij af en debuteerde op 6 september in Verkeerd begin van de experimentele Toneelgroep Studio. Gedurende de jaren ’60 was hij geëngageerd bij Studio, in 1970 was hij één van de oprichters van vormingstheatergroep Sater. Vanaf 1975 werkte hij freelance, onder meer bij Joop van den Ende Theaterproducties (Cyrano de Bergerac), Centrum en Theater Persona.

Eind jaren ’80 vond hij een nieuw huis bij Het Nationale Toneel, waar hij – die altijd in nieuwe, politieke stukken had gespeeld – mooie bijrollen in repertoirestukken van Ibsen, Schiller en Aischylos speelde. Voor zijn hoofdrol in Kopenhagen van Michael Frayn won hij in 2000 de Louis d’Or. In 2019 werd ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag de Koperen Kees van de Koninklijke Schouwburg vervangen door de Bronzen Bram.

De laatste jaren organiseerde Van der Vlugt zijn eigen voorstellingen onder de groepsnaam Van der Vlugt & Co, waarbij hij werd ondersteund door zijn kinderen – jazzsaxofonist Floris en violiste Hester. Hun laatste voorstelling was De Les, die afgelopen september in première ging tijdens De Parade gaat door! in Eindhoven.

Dit seizoen zou Van der Vlugt bij Hummelinck Stuurman zijn laatste grote theatertournee spelen. Speciaal voor hem schreef Jeff Baron het stuk Meneer Green, dat begin deze maand in première zou gaan. Volgende week zou hij in het online theater-rechtszaak-spel Kerstmoordproces de voorzitter van de rechtbank spelen.

Vanavond wordt de uitzending van Volle Zalen met Bram van der Vlugt herhaald op NPO 2, 22.10 uur.

foto: De Les van Van der Vlugt & Co, Pascal Fielmich