Acteur Thibaud Dooms heeft gisteren op de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans de Top Naeff Prijs voor veelbelovend afgestudeerd talent ontvangen. Tim Vervenne kreeg als meest innovatieve danser van het afgelopen studiejaar de Henny Kamerman Dansersprijs. De André Veltkamp Beurs voor de herneming van een uitblinkende afstudeerproductie ging naar Baseline Babbling van Kirsty Baker. De winnaars ontvangen alledrie 1000 euro van het ATD Fonds.

Top Naeff-winnaar Thibaud Dooms studeerde onlangs af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA). Volgens de jury geeft hij zijn personages op een vrijgevochten manier vorm en put hij daarbij gelijktijdig uit de uitvergroting, persoonlijke verbondenheid, humor en pijn. ‘Als toeschouwer meen je te weten wat je krijgt, maar gaandeweg het spel gaan er, hoe klein soms ook, verrassende luikjes open. Dat zijn de momenten waarop je wordt geraakt en verder in de vertelling wordt getrokken. Ongeacht het genre van cabaret of tragedie of het medium als theater of film.’

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van Nederland, vernoemd naar schrijfster en toneelcriticus Top Naeff. De prijs wordt uigereikt aan veelbelovend talent van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA) of de Mime Opleiding. Het prijzengeld van 1000 euro mag de winnaar vrij besteden.

Thibaud Dooms, fotograaf Francis Vanhee

Tim Vervenne ontving de Henny Kamerman Dansersprijs voor zijn solo Voices. De jury was onder de indruk van zijn gedurfde kwetsbare opstelling. ‘Hij opent mede door zijn dans belangrijke maatschappelijke thema’s over onder andere innerlijke stemmen, depressiviteit en de burn-out mentaliteit.’ Daarbij waardeert de jury dat hij ook buiten de dans het gesprek aangaat met zijn publiek en dat hij nieuwe projecten wil gaan opzetten met (non-)professionele dansers, rond het thema mentale gezondheid.

De dansprijs is vernoemd naar Henny Kamerman, die vanaf eind jaren ’80 tot 2002 de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans opleiding opbouwde en leidde. De winnaar ontvangt eveneens 1.000 euro om vrij te besteden.

Tim Vervenne, fotograaf Ashley Affolter

De André Veltkamp Beurs ging naar de voorstelling Baseline Babbling van Kirsty Baker, afgestudeerd aan de Mime Opleiding. Het is volgens de jury ‘een genereuze voorstelling die vrolijk en licht onderzoekt hoe publiek en entertainer elkaar nodig hebben’. Baker zet haar improvisatietechnieken en komisch talent in voor een ‘buitengewoon vermakelijke studie’ naar hoe samen te zijn in onzekerheid. ‘Ze ontwikkelde een slimme en tegendraadse vorm, die niet alleen een ontsnapping biedt aan sociale verwachtingen, maar ook een alternatief: een weg naar gevoeligheid, plezier en een kopje thee.’

De beurs is vernoemd naar André Veltkamp, die van 1997 tot 2010 directeur was van de Theaterschool – de huidige Academie voor Theater en Dans. De winnaar ontvangt, naast 1.000 euro, productionele ondersteuning voor de herneming van de voorstelling.

Het ATD Fonds ondersteunt studenten aan de Academie voor Theater en Dans om hun opleiding te voltooien en de stap naar het werkveld te maken. Dit doet het fonds door middel van het uitreiken van prijzen en het verlenen van bijdragen.

Foto: Ben van Duin –  Baseline Babbling van Kirsty Baker