Actrice Francis Wijsmuller overleden

Door gepubliceerd 19 juni 2017

Actrice Francis Wijsmuller is op 24 mei overleden. Ze was vaak te zien bij onder meer Theater de Citadel, Toneelgroep Ellips, Theatergroep Bonheur en De Mona Lisa Club. Bij de laatste twee gezelschappen was ze vanaf de oprichting betrokken.

Samen met Annekee van Blokland, Ria Eimers, José Huibers, Trudi Maan, Sandra Sok en Marieke de Vogel stond Wijsmuller in 1984 aan de wieg van Bonheur. De jonge theatermakers en beeldend kunstenaars wilden samen theater maken met literatuur als inspiratiebron. Na de oprichting in Arnhem gingen ze daarmee door in Rotterdam tot een subsidiestop in 2013.

In 1991 was Wijsmuller betrokken bij de oprichting van De Mona Lisa Club, een gezelschap dat meer mogelijkheden wil scheppen voor de uitvoering van theater-, muziek- en filmproducties door vrouwen. Ze speelde mee vanaf de eerste voorstelling, Maurice Maeterlincks Aglavaine & Selysette, tot aan de film De Kaalslag (The Outside) van Susan Glaspell in 2016.

Foto: Francis Wijsmuller in Orlando (1992) van Bonheur – Wies Meijer

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Elders

    Nog geen andere recensies