Recensie

NYX (4+)
Ananda Puijk Co en 't Magisch Theatertje
★★★☆☆ Jeugdtheater
24 januari 2017 - Theater De Speeldoos - Speellijst
Droomwereld met leuke én nare avonturen
Door gepubliceerd 25 januari 2017

Onder het bed zit een muis. Niks bijzonders. Maar wanneer hij voor een lamp langs loopt, werpt hij opeens een angstig grote schaduw op de muur en wordt hij een reuzenmuis. Dat bed zelf is de veilige haven van het meisje in de woordeloze voorstelling NYX van Ananda Puijk Co en ‘t Magisch Theatertje. Gaat het meisje van het bed af, dan moet ze angsten en gevaren trotseren. Best een eng idee voor het jonge publiek. Dat zegt geregeld hardop tegen elkaar: ‘Ze droomt het, hè: het is niet echt.’

Vergezeld van haar knuffelaap staat het meisje in de deuropening. Zet ze een stap over de drempel, dan verandert er iets in de ruimte. Licht en geluid maken de sfeer dreigend. Als het meisje haar jas op een kleerhanger hangt, blijkt meteen dat de kamer haar eigen dynamiek heeft, want die jas komt bijna ongemerkt tot leven.

Vanaf dat moment veranderen het veilige bed en de vertrouwde kamer in een droomwereld met leuke én nare avonturen. Het bed wordt een zeilboot en meisje en aap genieten van de golven, maar ze trotseren ook een storm. De knuffelaap is niet meer klein, maar een grote, volwaardige metgezel van het meisje. Gaan ze van het bed af, dan komen ze in een oerwoud vol apen en haar eigen regenjas begint met het meisje te sollen.

Poppen- en mimespeler Ananda Puijk, vanachter de schermen vergezeld van Charlotte Puijk-Joolen, brengt het decor, de poppen en de jas tot leven. Nu en dan is dat behoorlijk eng, vooral omdat geluid, muziek en belichting dan ook dreigend zijn. Het jonge publiek moet elkaar af en toe hardop geruststellen.

Ananda Puijk deed in Brussel De Kleine Academie voor bewegingstheater en treedt met haar woordeloze voorstellingen ook op in het buitenland. Het spel met poppen en doeken is professioneel, doordacht en overtuigend. Vormgeving en muziek zijn zeer fraai. NYX wordt gebracht als een jeugdtheatervoorstelling, maar is op de keper beschouwd evenzeer geschikt voor volwassenen. Je kunt de dromen van het meisje op volwassen niveau begrijpen als de verborgen angsten die de kop opsteken zodra we onze ogen sluiten, maar die we met een beetje lef kunnen overwinnen.

Foto: Lennart Monaster

2 Reacties

 1. Mark gulikers
  Geplaatst op 26 januari 2017 om 02:52 | Permalink

  Men beschouwt iets op de keper. Daar heeft een doelman niks mee te maken. Verder een leuk en goed stukje over topartieste Ananda Puijk.

 2. Joke Beeckmans Joke Beeckmans
  Geplaatst op 26 januari 2017 om 15:36 | Permalink

  @Mark: Dank voor je reactie. We hebben een e’tje weggehaald.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

uitvoerende: Ananda Puijk

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

Nog geen andere recensies

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , ,

 • Elders

  Nog geen andere recensies