Fahim Anwar en Lloyd Langford staan tijdens de vijfde week van het Comedytrain International Summer Festival vier avonden in Toomler. Beiden blinken uit in de basis van stand-up, en hebben een indrukwekkend arsenaal aan losstaande grappen. Die vertellen ze met toenemende meligheid, en zo hebben ze heel Toomler, inclusief zichzelf, binnen de kortste keren aan het lachen.

Al die meligheid betekent dat er een hoop seks de revue passeert, een trefzekere methode om de sfeer erin te brengen. Gelukkig blijven Anwar en Langford knap weg van clichés. Anwar vertelt bijvoorbeeld hoe hij sinds hij op zoek is geweest naar een huis, als hij makelaarsporno kijkt, benieuwder is naar de huizen dan naar de seks.

De Amerikaanse Anwar heeft een veelzijdige podiumpersoonlijkheid. Zijn show bestaat uit goede verhalen, imitaties en zelfs stukjes toneelspel. Die afwisseling maakt zijn show levendig en interessant, omdat je nooit helemaal kunt zien aankomen welke kant hij op zal gaan met zijn grappen.

Hij kan deze talenten goed kwijt in fantasievolle omdraaiingen van bekende taferelen van televisie. Daar zit wat gewaagd materiaal tussen, zoals agent 911, de Midden Oosten versie van 007, en een homoseksuele zelfmoordterrorist. Hij houdt zijn publiek goed in de gaten, die zijn waagstukken woensdagavond wel kan waarderen. Zijn show vliegt voorbij, en is een goede showcase van zijn talent.

De Welse Lloyd Langford heeft die expressieve veelzijdigheid niet, maar wel een sterk komische uitstraling. Zijn lage, slome stemgeluid heeft een behoorlijke mismatch met zijn ronde jongensachtige gezicht. Hij beweegt zo min mogelijk, leidt de aandacht naar zijn ontwapenende gezicht, en laat de mismatch zijn werk doen.

Langford heeft enige bekendheid verworven in komische talkshows, onder meer het Britse programma QI. Hij bekijkt gewone zaken graag met een absurde bril. Met een kalm tempo stapelt hij observatie op observatie, van aannemelijk tot krankzinnig. Of het nu om Australische gangs gaat of over hippies op Byron Bay (ook in Australië), Langford weet ze te beschrijven als vreemde fenomenen door de ogen van de gewone man.

Foto: Fahim Anwar, PJGDesign.nl