Vanaf 25 september is de coronapas verplicht bij elk theaterbezoek. Dat vertelden demissionair premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond op een persconferentie. Wie nog naar theater wil, moet kunnen laten zien dat hij of zij gevaccineerd, hersteld of negatief getest is. 

Het was al meermaals aangekondigd, maar de coronapas wordt nu echt verplicht in onder meer theaters, concertzalen en bioscopen. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.

‘Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samenkomen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit’, aldus de Rijksoverheid.

De nieuwe regel geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Bij bezoekers vanaf 14 jaar moeten de theaters naast een coronatoegangsbewijs ook een identiteitsbewijs controleren.

Voor voorstellingen binnen met een vaste zitplaats (en buiten) is er dan geen maximaal aantal bezoekers meer. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75 procent van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan.

Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen.