Na een lang ziekbed is schrijver, acteur, dramaturg, regisseur en ontwerper Jan Middendorp in Berlijn overleden. Middendorp was in de jaren tachtig in diverse functies actief in het theaterveld, voordat hij zich volledig richtte op ontwerp en typografie.

Onder de naam Holland Amerika Theaterwerk was Middendorp in de jaren tachtig als theatermaker actief, samen met o.a. Jan Zoet, Paul Koek en Marc van der Velden. Van 1981 tot 1983 was hij redacteur en assistent uitgever van Toneel Theatraal, het theatervakblad waaraan hij tot eind jaren ’80 zijn veelgelezen bijdragen bleef leveren. Als theaterrecensent van de Volkskrant engageerde hij zich met het theater van een jongere generatie die zich begin jaren ’80 vooral manifesteerde in het Amsterdamse Shaffytheater. Middendorp introduceerde het postmodernisme binnen de theaterkritiek en breidde zijn werkterrein gaande weg uit naar beeldende kunst, vormgeving en andere cultuuruitingen.

In 1989 verhuisde hij naar Gent waar hij met Catherine Dal de ontwerpstudio Dorp & Dal oprichtte en zich toelegde op het in kaart brengen van lettertypen en grafisch design. In 2004 kwam er een eind aan de samenwerking en vertrok hij naar Berlijn waar hij bleef werken als schrijver, redacteur en ontwerper van kranten en tijdschriften. Ook schreef hij verschillende boeken over de geschiedenis van letter en grafisch ontwerp en stelde hij tentoonstellingen samen over hetzelfde onderwerp.

Dutch Type uit 2004, herzien in 2018, en De vorm van tekst uit 2012 worden beschouwd als standaardwerken over de grafiekgeschiedenis van de lage landen. Volgens Middendorp was er geen land dat zo’n dichte letterontwerpcultuur heeft voortgebracht als Nederland. In Dutch Type gaf hij een uitgebreid overzicht van letterontwerp en belettering in Nederland, teruggaand tot het baanbrekende werk van stempelsnijders, letterontwerpers en letterkunstenaars van de vijftiende tot de twintigste eeuw. Ook laat Dutch Type zien hoe de komst van desktop letterontwerp een discipline heeft opengesteld voor een meer spontane, inventieve en democratische benadering, zonder afbreuk te doen aan de niet aflatende zoektocht naar kwaliteit en innovatie.

De laatste jaren kampte Middendorp met een kwaadaardige hersentumor die ondanks vele bestralingen niet in bedwang kon worden behouden en waaraan hij op 8 december is overleden. Jan Middendorp is 67 jaar geworden.

fotograaf onbekend