Zondag is het precies tien jaar geleden dat Ramses Shaffy overleed. Reden voor veel fans om het leven van de chansonnier en acteur (opnieuw) te eren. Maarten Heijmans krijgt het druk aankomend weekend.

Album en tour: RAMSES 
Na hem gespeeld te hebben in de succesvolle televisieserie RAMSES komt Maarten Heijmans nu met een gelijknamig album met zijn eigen, persoonlijke versies van Shaffy’s repertoire. Hierbij heeft Heijmans niet alleen voor de grootste hits gekozen, maar ook voor de songs die hem het meeste hebben geraakt, zoals nummers als Als je niet bij me bent of Slaapliedje. Samen met zijn band zal Heijmans door Nederland optreden met dit album.
Aftrap zondag 1 december 21:00, Internationaal Theater Amsterdam

Tribute: Ramses Shaffy
In samenwerking met De Familie Film&TV en Maarten Heijmans organiseert ITA een speciale dag in het teken van de chansonnier en acteur. De dag begint met Een leven lang theater, een programma waarin verschillende kunstenaars Ramses Shaffy bespreken. Vervolgens wordt LAAT ME: Ramses Shaffy de film getoond, de anderhalf uur durende filmversie van de serie. De dag wordt afgesloten met de aftrap van Heijmans’ albumtour.
Zondag 1 december, Internationaal Theater Amsterdam

Concert: Metropole Orkest: Ramses Leeft!
Het Metropole Orkest laat met Ramses Leeft! horen hoe levend het werk van Ramses Shaffy nog is. Met onder andere zang van William Spaaij, Lucas Hamming en Maarten Heijmans. De concertreeks is een samenwerking met het Ramses Shaffy Fonds Voor Jonge Kunstenaars, dat door Shaffy is opgericht om jonge professionals in de kleinkunst en het muziek- en theatervak te steunen.
Zondag 1 december 14:30, Theaters Tilburg

Boek: Mijn avonturen met Rames Shaffy
In 2005 nam Gerard Alderliefste met zijn band en Shaffy een nieuwe versie van Laat Me op: Laat Me/Vivre. Het resulteerde in een reeks optredens door heel Nederland. Ter gelegenheid van Ramses’ tiende sterfdag schreef Alderliefste daarom een boek over deze ‘toegift van Shaffy’s carrière’.
Boekpresentatie: maandag 16 december 20:00, Sociëteit Ramses Shaffy Huis, Amsterdam

Boek: Door alles heen: Ramses Shaffy 1933-2009
Toen Shaffy in 2009 overleed, is zijn nalatenschap ondergebracht bij de collectie van het Theater Instituut. Voor het eerst worden deze archieven door de Stichting Ramses Shaffy geopend. Biograaf Sylvester Hoogmoed, eveneens auteur van de biografie We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy, schreef dit ‘ultieme Ramses-naslagwerk’. Met veel foto’s, zijn schilderijen en twee cd’s met nooit eerder officieel uitgebrachte opnamen.

Concert: Zing, vecht, huil, bid…
Micheline van Hautem en Erwin van Ligten kondigden met hun eigen versie van Vivre/Laat Me hun theatertournee aan rondom het leven van Ramses Shaffy. Ze zingen eigenzinnige interpretaties van bekende nummers als ‘Laat me’, ‘We zullen doorgaan’, ‘Stil in Amsterdam’, ‘Pastorale’ en ‘Sammy’.
Zondag 1 december 14:30, Wilminktheater, Enschede

The Dylan Talks – Covering Ramses Shaffy
Stadsdichter Gershwin Bonevacia, operazangeres Carla Regina, rapper Raoul Mulder en zanger Dook van Dijck maken ieder op hun eigen manier een nieuwe vertolking van één of meerdere werken van Shaffy. Aan elkaar gepraat door Steven Driehuis, die ook bezig is met een podcast over de zanger.
Woensdag 11 december 20:00, The Dylan, Amsterdam