In zijn woonplaats Amsterdam is mimer, theatermaker en docent Luc Boyer overleden. Boyer was een van de iconen van de Nederlandse mime, die, opgeleid door Etienne Decroux en Frits Vogels en lange tijd docent aan de mime-opleiding, generaties verbond.

Boyer werd in Batavia, Nederlands Indië geboren in 1935 en kwam in 1953 naar Nederland. Nadat hij een optreden van Frits Vogels had bijgewoond ging hij in 1965 naar Parijs om mime te studeren bij Decroux en Jeanine Grillon. Vanaf 1967 speelde hij in voorstellingen van BEWTH en later ging hij les geven aan de mime-opleiding die Vogels inmiddels heeft opgericht.

Vanaf 1978 maakt hij voorstellingen met zijn eigen gezelschap Affiniteitstheater en speelt hij bij Nieuw West en Toneelgroep Amsterdam. In 2012 werd hij getroffen door een zware beroerte en raakte hij halfzijdig verlamd. Maar hij bleef vanuit zijn rolstoel voorstellingen maken en spelen, waarin zijn handicap een voorname rol speelde. Daarnaast werkte hij als beeldend kunstenaar aan een serie kleine ‘kijkkastjes’.

In 1993 ontving hij het eerste ‘Luc Boyer Wisselvoorwerp’, een naar hem vernoemde doorgeefprijs voor bijzondere verdiensten voor de mime en het mimeonderwijs in Nederland. In 2015 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Luc Boyer is 88 jaar geworden

zie ook: in het meest recente Theaterjaarboek werd Boyer geportretteerd door Fransien van der Putt
Eigen website met veel archiefmateriaal: Lucboyer.nl
Interview met Boyer door mime-onderzoeker Marijn de Langen

foto Maurice Boyer