Malou Gorter speelt de rol van Birgitte Nyborg in de theaterbewerking van de Deense tv-serie Borgen. Regisseur Ola Mafaalani brengt de serie als geheel nieuw theaterconcept: het politieke drama ontvouwt zich in 14 episoden verdeeld over tien uur, compleet met cliffhangers en terugblikken op wat er in de vorige episode gebeurde. Het gehele theatergebouw wordt erbij betrokken en eten en drinken krijgen een grote rol.

Het Noord Nederlands Toneel is het eerste theatergezelschap wereldwijd dat de tv-serie naar het theater haalt. Mafaalani werd door actrice Malou Gorter gewezen op Borgen nadat ze kenbaar maakte een voorstelling over een sterke vrouw in een hoge positie te willen regisseren. Bovendien vond ze het tijd voor een nieuw theaterconcept, want ‘de hedendaagse theaters zijn voor mij niet interessant genoeg’, aldus Mafaalani.

Mafaalani bewerkt alleen de eerste twee seizoenen voor toneel. Enerzijds omdat er nog geen derde seizoen was uitgegeven toen het idee ontstond, anderzijds omdat er een grote tijdssprong tussen het tweede en derde seizoen is wat lastig in de voorstelling is te verwerken.

De cast bestaat uit dertig acteurs, met in de hoofdrollen Malou Gorter als premier Birgitte Nyborg, Peter Vandemeulebroecke als spindoctor Kaspar Juul en Anna Drijver als journaliste Katrine Fønsmark. Ook spelen mee: Dragan Bakema, Harry Piekma, Bram Coopmans, Marijke Pinoy, Wim van der Grijn, Bram van der Heijden en Jochem Stavenuiter. De live muziek wordt verzorgd door de Eef van Breengroup.

Borgen gaat in première op 12 maart 2016 in de Stadsschouwburg Groningen en maakt daarna een landelijke tournee.