De negen uur durende marathonvoorstelling Borgen (2016) van het Noord Nederlands Toneel wordt deze zomer hernomen in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De afscheidsvoorstelling die regisseur Ola Mafaalani vorig jaar bij het NNT maakte behelst de eerste twee seizoenen van gelijknamige Deense televisieserie.

Voor deze herneming keert Ola Mafaalani weer even terug naar het gezelschap waar ze eind vorig jaar, nadat ze er acht jaar als artistiek leider en directeur aan verbonden was, vertrok. De totale cast en crew voor de voorstelling beslaat honderddertien man, waarvan zesentwintig acteurs, vijf muzikanten, een live on stage-kok en een flink aantal figuranten.

Het stuk werd vorig jaar lovend ontvangen. De voorstelling sleepte verschillende vijfsterrenrecensies in de wacht, en werd bovendien door de jury van het Nederlands Theaterfestival geselecteerd als een van de beste voorstellingen van seizoen 2015/2016. Malou Gorter werd voor haar hoofdrol van Brigitte Nyborg genomineerd voor een Theo d’Or.

Carré viert dit jaar zijn 130-jarig bestaan; op 3 december 1887 opende Oscar Carré de ‘Steenen Circus van Carré’ aan de Amstel in Amsterdam. Directeur Madeleine van der Zwaan: ‘We zijn enorm trots dat we Borgen in ons 130e jaar nog één keer kunnen presenteren aan het Nederlandse publiek. Borgen was de grote theaterhit van het afgelopen jaar, en ook een toneelspektakel van deze omvang en kwaliteit hoort thuis in Carré.’

Het theater kan per voorstelling 1200 kaarten verkopen, dat is een verdubbeling van de capaciteit waar de voorstelling tot dusver mee te maken had. Borgen is een dure productie; volgens Harmen van der Hoek, zakelijk leider van het NNT, is vier keer spelen het minimum om uit de kosten te komen. Bij een succesvolle kaartverkoop kan de speelperiode uitgebreid worden tot maximaal zeven voorstellingen.

Borgen is in juli te zien in Carré in Amsterdam. Kaarten zijn vanaf vandaag te koop via de website van het theater.

Foto: Reyer Boxem