De 26-jarige Flip Noorman heeft met zijn programma Bellse parese de zevenentwintigste editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival gewonnen, het Concours om de Wim Sonnveldprijs 2014.

Noorman versloeg tijdens een hoogstaande finaleavond Yvonne van den Eerenbeemt met haar programma Vuile was, terwijl de jury de derde plaats toekende aan het duo Matroesjka, bestaande uit Janneke Rinzema en Lisa Loeb, met het programma Naar Almere. Het publiek maakte de jury, bestaande uit Ruud Buurman (voorzitter), Ria Marks, Pieter van Empelen, Erik Pals en Anne van Rijn, duidelijk er een eigen mening op na te houden en riep Matroesjka uit tot winnaar van de Publieksprijs.

In haar rapport bestempelde de jury Noorman als een ‘gevaarlijke en roofzuchtig kijkende frontman’ die met zijn songs en zijn spoken word de jury uitdaagde ‘de grenzen van de kleinkunst nogmaals te onderzoeken en vervolgens opnieuw te verleggen.’ Uit handen van juryvoorzitter Ruud Buurman ontving Noorman een bronzen beeld van de oervader van het Nederlandse cabaret gemaakt door Jannus Limperg.

Woensdag 21 tot en met zaterdag 24 mei zijn de drie finalisten nog te zien in het Amsterdamse Theater Bellevue. Vanaf september maken zij een Finalistentournee door het land.

Eerdere finalisten van het Concours waren Pieter Derks, Claudia de Breij, de Vliegende Panters, Thomas Acda en Droog Brood.

Foto: Flip Noorman