Het wegvallen van de productiehuizen leidt op verschillende plekken tot nieuwe initiatieven. Nadat het Nationale Toneel bekend maakte twee keer een tweejarig traject in te stellen voor afgestudeerde theatermakers, wil Festival Cement zich de komende jaren nog sterker dan voorheen gaan profileren als vakfestival. Het festival wil bijdragen aan talentontwikkeling door onder andere mogelijkheden voor coproduceren aan te bieden en zijn internationale aanbod en afname te vergroten.

In de verwachting dat veel productiehuizen als gevolg van bezuinigingen hun functie verliezen, wil ITs zijn impresariaatfunctie binnen zijn mogelijkheden versterken. Dit sluit aan op de ontwikkeling die ITs de laatste jaren heeft doorgemaakt, waarbij steeds meer accent is komen te liggen op de doorstroming van voorstellingen. In 2011 vonden 120 voorstellingen via het festival hun weg naar podia in binnen- en buitenland, in 2009 waren dat er nog maar 40. Vanaf 2012 zullen alle locatievoorstellingen van het ITs ook geprogrammeerd worden op het Over het IJ Festival. Samen met Theaterzaken Via Rudolphi vinden drie ITs-voorstellingen via de theatertour ‘Best of ITs on Tour’ hun weg naar Nederlandse podia. Het is een prijs die bestaat uit een tournee van 22 speelbeurten langs de Nederlandse theaters, geprogrammeerd in september en oktober. Rudolphi ziet dit als een nieuwe vorm van talentontwikkeling. De voorstellingen worden verkozen op basis van kwaliteit, vakmanschap, maatschappelijke relevantie en toegankelijkheid. Alle drie de voorstellingen zijn aaneensluitend op dezelfde avond te zien. Het publiek krijgt in krap twee uur het beste te zien dat er aan de diverse toneelscholen afstudeert.

Een nieuwe partner die ITs kan toevoegen aan deze lijst is Dansgroep Amsterdam. Zij biedt vanaf dit jaar de winnaar van de ITs Choreography Award alle faciliteiten om een nieuwe choreografie te creëren binnen haar gezelschap.