Tijdens de afsluiting van dansfilmfestival Cinedans zijn op 16 maart de Dioraphte Cinedans Awards uitgereikt. Tot beste dansfilm bekroonde de jury The area (Ierland, 2013) van Ríonach Ní Néill en Joe Lee. De Aanmoedigingsprijs is toegekend aan regisseur/choreograaf Dagmar Dachauer voor Treeo (Nederland, 2013), de publieksprijs ging naar regisseur/choreograaf Karel van Laere voor Slow (Nederland, 2013).

De prijzen, vijfenzeventighonderd euro voor de Juryprijs en tweeduizend euro voor de Aanmoedigingsprijs, zijn wereldwijd de hoogste geldprijzen voor dansfilms. Beide toekenningen worden ondersteund door Stichting Dioraphte, die giften verleent aan kwalitatieve kunst- en cultuurprojecten. De jury van de elfde editie van Cinedans bestond uit voorzitter Hildegard Draaijer (artistiek directeur DOX), Pedro Sena Nunes (regisseur/directeur van Portugees cultureel instituut 
Vo’Arte) en Douglas Rosenberg (kunstenaar en theoreticus). Cinedans vond voor de tweede keer plaats in EYE Amsterdam.

In The area dansen vijftigplussers van The Macushla Dance Club een liefdesverklaring aan de stad Dublin. In Treeo toont Dachauer een dans tussen een man, vrouw en een boom. Voor Slow liet publieksprijswinnaar Van Laere zich inspireren door een verlamde man en volgt hij een jongen die langzaam en onverstoorbaar zijn weg door een stad in Taiwan maakt, waarbij het contrast tussen het pad van het weerloze lichaam en de hectische wereld om hem heen wordt benadrukt.

De hoogtepunten van het festival, waaronder de winnaars van de Dioraphte Cinedans Awards en de One Minute Dance Film Contest, zijn te zien op een tournee door binnen- en buitenland. Cinedans on Tour begint op 21 en 22 maart in Podium Mozaïek in Amsterdam,  gekoppeld aan de voorstellingen van Giulio D’Anna en Don’t Hit Mama. Van 21 tot en met 24 mei presenteert Cinedans in verschillende Nederlandse steden filmprogramma’s voor de jeugd tijdens het Laten We Dansen Festival van Theater Bureau Frontaal.

(Still uit: The area (Ierland, 2013) – Ríonach Ní Néill en Joe Lee)