In 2018 bracht Theatergroep Kwatta de jeugdopera Jabber, voor kinderen van zes jaar en ouder. De voorstelling werd een internationaal succes en speelde inmiddels onder meer in Amerika, Egypte en China. De komende tijd brengt Theatergroep Kwatta op YouTube een speciale online spin-off van de voorstelling.

Want dat internationaal toeren is even lastig de komende tijd. Net als verre vakanties; beter even niet. Dus fladdert Quattre, de aimabele vogel uit Jabber die niemand verstaat maar iedereen begrijpt, in een acht minuten durend lied de wereld over, om kinderen kennis te laten maken met internationale kunstenaars. Tenslotte: De worreld esta magi-jesta, supra wondervol.

In episodiuno one van De Holle Bolle Worreld Rondo doet ze een zangeres in Cairo, een danseres in Shanghai en een muzikant in Brisbane aan. In drie mini-ontmoetinkjes – waar Sarah Bannier, in vrolijk vogelpak met pilotenhelm, digitaal in ateliers van uiteenlopende kunstenaars wordt geplakt – vindt steeds een minuutje verwondering en een keurig applausje (impositastico!) en bedankje (grazie tenkie joe!) plaats, waarna Quottre (adjee!) snel weer verdergaat. Net als in Jabber werd de tekst geschreven door Jibbe Willems (die er vorig jaar tijdens het Gala van het Nederlands Theater een Gouden Krekel voor kreeg, met een prachtig jabberdankwoord van dien) en tekende Josee Hussaarts voor de regie.

Het zijn sympathieke, maar wel erg minimale ontmoetingen met kunstvormen uit andere culturen. Ik kan me zeker voorstellen dat het educatiemateriaal dat Kwatta hierbij gaat leveren de afleveringen van meer betekenis kan voorzien. De Holle Bolle Worreld Rondo laat zich bekijken als een fotoalbum van een wereldreis van iemand anders: korte snapshots prikkelen je fantasie, maar je voelt je nog niet echt deelgenoot van de reis. Daarvoor is het allemaal wat al te vluchtig.


Gezien: De Holle Bolle Worreld Rondo van Theatergroep Kwatta op YouTube. Beeld: Herman van Bostelen.