Als het aan de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur ligt, komen er straks 21 nieuwe cultuurinstellingen in aanmerking voor een vierjarige subsidie van de stad. Vandaag presenteerde de RRKC zijn advies voor het Rotterdamse Cultuurplan 2021-2024. Uit het dansveld ontvingen nieuwe aanvragers Lloydscompany, Rotterdam International Duet Choreography Competition en WArd/waRD positief subsidieadvies, net als de theatermakers van CLUB GEWALT, Mooi Weer & Zo, Tall Tales Company en WAT WE DOEN. Vooral onder instellingen die zichzelf beschrijven als urban is een grote groei zichtbaar, met tien nieuwkomers, verspreid over vijf disciplines.

Rotterdam trekt voor het komende cultuurplan 81,7 miljoen euro uit. Voor dat bedrag kwamen 122 aanvragen binnen, waarvan de RRKC er 94 positief beoordeelde. Voor het eerst zette Rotterdam een deel van het kustgeld (43,3 miljoen euro) apart voor acht instellingen die samen de Rotterdamse Culturele Basis (RCB) gaan vormen (vergelijkbaar met de Amsterdamse A-BIS en landelijke BIS). Daarin komen de Doelen, Theater Rotterdam, Luxor Theater, Theater Zuidplein, Museum Boijmans Van Beuningen, het Maritiem Museum, de Kunsthal en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zij waren in oktober al verzekerd van subsidie, al moesten ze nog wel een aanvraag indien voor een inhoudelijke beoordeling door de RRKC.

Dans
De Raad koos bij de beoordeling van de dansaanvragen duidelijk voor vernieuwing, met veel ruimte voor makers, nieuwe toetreders en urban dance. De laatste laat zich volgens de Raad steeds krachtiger horen in het Rotterdamse culturele veld. Drie van de vier nieuwe dansaanvragers kregen een positief advies: Lloydscompany van choreograaf Lloyd Marengo, Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) en WArd/waRD van choreograaf Ann Van den Broek. Alleen de aanvraag van Urban Bond Nederland, die Urban Sport & Art wil promoten en professionaliseren, werd negatief beoordeeld. House of Urban Arts (Future in Dance) en HipHopHuis krijgen positief advies in de categorie Talentontwikkeling.

De RRKC gaat er in zijn advies nog vanuit dat Scapino Ballet Rotterdam geld zou krijgen van het Rijk, als onderdeel van de culturele basisinfrastructuur (BIS). De Raad adviseert daar vanuit de stad 1.204.500 euro bovenop te doen. Daarnaast wil de Raad dat Conny Janssen Danst ( ‘dat is verhuisd naar een mooie en strategisch gelegen locatie in de stad’) en Dansateliers (‘dat zijn draai heeft gevonden als ontwikkelinstelling voor de hedendaagse dans’) door de stad ondersteund blijven.

De Raad merkt verder op dat het middensegment voor de hedendaagse dans nog vrijwel ontbreek in de stad, net als een specifiek dansgezelschap voor de jeugd.

Theater
Ook bij de beoordeling van de theateraanvragen legde de Raad het accent op nieuwe aanvragers, met name op organisaties die nieuwe publieksgroepen bereiken en bijdragen aan ‘inclusiviteit, innovatie en interconnectiviteit’.  Als het aan de Raad ligt, krijgen CLUB GEWALT, Mooi Weer & Zo, Tall Tales Company en WAT WE DOEN vanaf 2021 structurele steun van de stad. Het  Rotterdams Wijktheater kreeg positief advies in de discipline Talentontwikkeling. De aanvragen van nieuwkomers Cameretten, Onderwater Producties, Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten, Toneelgroep Jan Vos en Women Connected werden afgewezen. TheaterNetwerk Rotterdam verliest zijn gemeentesubsidie.

De Raad adviseert verder de subsidies voor Hotel Modern, Maas theater en dans, Rotterdam Circusstad, Theater Walhalla, Studio de Bakkerij en Urland te verlengen. Theater Zuidplein, Luxor Theater en Theater Rotterdam zitten in de Rotterdamse Culturele Basis (RCB) en worden sowieso ondersteund door de gemeente. Bij Theater Rotterdam is de Raad wel zeer kritisch over het ingediende meerjarenbeleidsplan, en roept de organisatie op het plan te herschrijven en meer duidelijkheid te geven.

Foto: Lloydscompany