Het totale aantal bezoeken aan voorstellingen en concerten in Nederland is in 2011 gedaald van 12,1 miljoen naar 11,9 miljoen. Wel steeg het gemiddeld aantal bezoekers per voorstelling en concert, doordat het aanbod harder daalde dan het aantal bezoekers. Het aanbod liep ten opzichte van 2010 terug met 2,5 procent naar 35.173. Dit blijkt uit de gezamenlijke cijfers over 2011 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Wel bestaan er grote verschillen tussen de genres in toe- of afname van publiek. Het bezoek aan toneelvoorstellingen steeg met elf procent naar 1,5 miljoen. Ook dans- en amateurvoorstellingen laten een stijging in bezoekersaantallen zien. Bij alle andere genres ziet de VSCD een daling. Cabaret verloor 46.000 bezoekers (2,4 procent) en musical en operette 74.000 (3,4 procent). Toch hebben musical- en cabaretvoorstellingen nog altijd het grootste publiek met respectievelijk zeventien en zestien procent van het totale aandeel.

Toneelvoorstellingen hebben met 23 procent het grootste aandeel in de programmering, gevolgd door cabaret en populaire muziek. Het aantal toneel-, musical- en cabaretvoorstellingen nam in 2011 toe. Bij dans, opera, muziektheater, klassieke en populaire muziek nam het aantal af. Vooral de terugloop van 22 procent bij opera- en muziektheatervoorstelling is opvallend. Er is een lichte daling in het aantal kinder- en jeugdvoorstellingen te zien, maar de bezoekersaantallen stegen daarentegen licht naar 1,12 miljoen.

Het aandeel rijksgefinancierde toneelvoorstellingen nam af met twee procent, ondanks een stijging van het aantal toneelvoorstellingen. Het aantal rijksgefinancierde operavoorstellingen daalde met bijna tien procent. Van het totale aantal voorstellingen en concerten werd in 2011 dertien procent gefinancierd door het Rijk, net zoveel als in 2010.

In 2011 werkten meer dan elfduizend mensen bij de VSCD-podia, waarvan bijna een derde als vrijwilliger. Ook blijkt dat gemiddeld genomen de toegangsprijzen bij VSCD-podia tussen 2005 en 2011 nagenoeg zijn gelijkgebleven.

(Stadsschouwburg Amsterdam, foto: Digidaan)