Naast een online programma, plant Oerol dit jaar een bescheiden live editie. Verspreid over het eiland organiseert het festival intieme voorstellingen en concerten voor telkens maximaal 50 bezoekers. 

Voor het festival van 11 tot en met 20 juni bouwt de organisatie dit jaar geen grote festivalterreinen op Terschelling. In de plaats daarvan komen er kleinere hubs op drie verschillende plaatsen op het eiland. Bij alle programmaonderdelen mogen maximaal 50 bezoekers tegelijk aanwezig zijn die voorafgaand aan het festival moeten reserveren. Ook voor de horeca geldt die verplichting. Tussen verschillende huishoudens geldt de anderhalvemeterregel. Oerol volgt de ‘routekaart coronamaatregelen’ van de overheid en gaat uit van de situatie ‘zorgelijk’ ten tijde van het komende festival.

Door de aangepaste capaciteit zullen veel minder bezoekers dan normaal van het festival kunnen genieten. Voor de gelukkigen met een festivalbandje zal het programma ook een stuk minder vol zijn. ‘Dit wordt wel een Oerol waarbij je ook je badhanddoek mee kan nemen’ zegt directeur Siart Smit. ‘Tijdens Oerol Festival 2021 heb je naast een mooi programma ook tijd om het natuurschoon van het eiland te ontdekken en de zomer te vieren.’

Naast het live gedeelte, opent Oerol net als vorig jaar zijn online platform Het Imaginaire Eiland. ‘Waar je ook bent, iedereen kan Oerol dit jaar meemaken’, laat programmeur Sabine Pater weten. Het programma is nog niet helemaal rond, maar ze belooft vaste programma-onderdelen als theater, expeditie, muziek (i.s.m Motel Mozaïque), talks, performances en storytelling. Namen die al vaststaan zijn Via Berlin, Orkater, Dries Verhoeven, Lisette Ma Neza, George en Eran en Paulien Cornelisse.

Motto van het het hybriede programma wordt CONNECT. ‘We vieren dat we terugkeren naar een samenleving waar we elkaar weer kunnen ontmoeten. Dit Festival onderzoekt nieuwe mogelijkheden na een gedwongen periode van disconnectie door corona.’

Foto: Emke Idema