Levendige discussie met de helaas niet zo talrijke aanwezigen 1). Een regenachtige zondagmiddag in Rijswijk 2)

A: Waarom maken wij theater? 3) Het toneel is voor schrijvers woest en ledig geworden. Het lijkt wel of auteurs en acteurs elkaar zijn kwijtgeraakt, of er geen wisselwerking meer is.  4) Je vraagt je voortdurend af pikken ze het nog? 5) Ik ben weleens bang geweest dat toeschouwers een granaat naar het podium gooien. 6)

B: Toen Shakespeare stierf in 1666 was het toneelspelen zelfs in Stratford verboden. Zijn sterfdag werd niet eerder in het openbaar herdacht dan eerst 150 jaar later. Zelfs toen werden zijn stukken hier niet opgevoerd. Niemand minder dan David Garrick zelf, de grootste Shakespeare-vertolker, organiseerde dansen, banketten en vuurwerkers… maar geen stukken! 7) Waarom moeten we Faust kennen? 8)

A: Op de vraag waarom dan toch? Kun je alleen maar antwoorden: omdat ik niet anders kan. Omdat ik gedreven word. 9) Een variant van deze invuloefening met ‘waarom’ of ‘waartoe’ is ook de vraag: ‘waar vandaan’? 10) Naar mijn mening is het niet doenlijk één van de drie geschetste benaderingsmethoden in zijn algemeenheid te prefereren. 11)

B: Het kader van de ‘echte’ theatrale situatie in de postmoderne ironische speelstijl, of de omkaderende idee bij het egodocumenttheater dat we ons nog kunnen verhouden tot de werkelijkheid van de maker, is in een aantal recente voorstellingen totaal verdwenen. 12) Even was je de weg kwijt, even was alles vergeten, even leefde je in de structuurloze wereld van je verbeelding. En dan komen we in het theater. 13)

A: Niet alle wegen leiden naar Loenersloot. 14) Weet je zeker dat we niet verdwalen? 15) We moesten gewoon maar ’s theater maken en er niet zoveel over praten, hoor ik vaak zeggen. 16)

B: Laten we alsjeblieft nadenken. 17) Daarvoor moet je uit de ratrace stappen. Pas op de plaats maken. Fundamenteel in de war zijn. 18)

A: Goed ik zal eerste Nietzsche lezen, om verder te kunnen praten. Ach het is vast geen straf en ik houd eigenlijk toch niet van het strand. 19)

A: Gaat u op reis? Vraag dan inlichtingen bij Auto Reisburo Vagero. 20)

Abonnees lezen meer

Deze pagina is gratis te lezen voor ingelogde abonnees van Theatermaker. U kunt inloggen met uw emailadres en uw wachtwoord. Heeft u wel een abonnement maar geen wachtwoord? Mailt u dan met info@theatermaker.nl. Bent u geen abonnee? Neem dan een abonnement!

Alles lezen uit Theatermaker? Neem een abonnement Neem een abonnement