Cabaretière en zangeres Karin Bloemen krijgt dit jaar de Gouden Genesius Penning, een onderscheiding van Stichting Tekstpierement voor ‘een podiumkunstenaar met uitzonderlijke talenten’.

‘Karin is al vanaf haar eerste soloprogramma in 1989 één van de meest veelzijdige theaterpersoonlijkheden in Nederland’, laat Stichting Tekstpierement weten. ‘Van beginnend kleinkunstzangeres heeft ze zich in bijna dertig jaar ontwikkeld tot een allround performer, maakster en producent die een wezenlijke bijdrage aan de Nederlandse cultuur heeft geleverd. Daarnaast geeft ze haar kennis door aan jonge theatermakers en -performers.’

Stichting Tekstpierement is ontstaan vanuit het gezelschap Kabaret TeksTpieremenT van Frank Sanders en Jos Brink. De penning – met daarop de tekst ’Guide my carrreer’ – heeft inmiddels een behoorlijk traject afgelegd. Ooit kreeg Wim Sonneveld hem van Fred Astaire, met wie hij in 1956 in de film Silk stockings had gespeeld. De erven Sonneveld gaven hem door aan Jos Brink ‘omdat hij zinnig en elegant amusement maakt’. Na het overlijden van Brink werd de penning omgedoopt tot Jos Brink Genesius Penning, die sinds 2009 uitgereikt wordt aan jong podiumtalent en sinds 2015 de naam Zilveren Genesius Penning draagt. Daarnaast wordt sinds 2015 ook een Gouden Genesius Penning uitgereikt aan een ’talentvolle en ondernemende podiumkunstenaar die zijn/haar sporen op en achter het toneel ruim verdiend heeft’. Vorig jaar werd die uitgereikt aan Ara Halici, dit jaar dus aan Bloemen.

De laureaten van de Genesiuspenning worden sinds 2015 automatisch lid van het Sint Genesius Gilde. Dragers van een gouden penning zijn er meester en dragers van een zilveren penning gezel. Het is de bedoeling dat de meesters er hun kennis en ervaring gaan delen. Gezellen kunnen na verloop van tijd ‘verheven’ worden tot Gilde Meester.

Bloemen krijgt de penning op 21 november uitgereikt tijdens een speciale hommage-avond met vrienden en collega’s in Felix Meritis in Amsterdam.

De heilige Genesius van Rome (286 – 303) is de beschermheilige van de podiumkunstenaars, de acteurs, de dansers en de clowns.

Foto Programma Witte nar: Rob Becker