Het Europees Sociaal Fonds heeft gisteren  een subsidie toegekend voor een innovatief plan van een tiental theaters uit kleinere gemeenten. Theater de Speeldoos in Baarn, Het Klooster in Woerden, Theater aan de Slinger in Houten, Theater Fransche School in Culemborg en De Poorterij in Zaltbommel zijn de initiatiefnemers van een project dat moet leiden tot substantiële verbetering van hun toekomstperspectieven door onderdelen van de bedrijfsvoering gezamenlijk aan te pakken.

Met een aantal potentiële deelnemers zijn nog gesprekken gaande. Hierdoor kan een pilotgroep van tenminste tien deelnemende theaters wordengevormd. Deze theaters zijn vergelijkbaar in bereik, publieksgroepen, programmering en sociale/culturele regiofunctie. Doordat de culturele sector zich in zwaar weer bevindt, is het belangrijker dan ooit om nieuwe manieren te vinden om de continuïteit te waarborgen. De komende periode zal, in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf, gekeken worden naar de mogelijkheden om samen te werken op alle mogelijke deelgebieden van de bedrijfsvoering, zoals techniek, inkoop, marketing, ICT, programmering, horeca, financiering en pricing. Het doel is een projectplan te ontwikkelen waarbij de individuele organisaties samen sterker en meer kostenbesparend de toekomst  kunnen ingaan zonder het individuele karaktervan de theaters uit het oog te verliezen.

Voor de ontwikkeling en uitwerking van dit plan heeft het Europees Sociaal Fonds een subsidie toegekend. Dit fonds heeft als taak de economische en sociale samenhang in Europa te versterken, vooral op regionaal niveau. De VSCD (Vereniging van schouwburg- en concertgebouwdirecties) onderschrijft dit initiatief en is als inhoudelijke ondersteuner betrokken bij het project om een efficiënte verspreiding en toepassing van de producten en diensten onder haar leden te bevorderen.