Misschien was het ergens in 2008 (ik ben heel slecht met data) dat Constant Meijers me vroeg of ik geïnteresseerd zou zijn om columns te schrijven voor Theatermaker. Ik plaatste af en toe columns op de website van KemnaCasting, die hij kennelijk las en wel goed vond. Inmiddels heb ik met veel plezier bijna zeventig columns geschreven, af en toe goeie en ook af en toe wat mindere, zoals dat gaat in een mensenleven en zeker in het schrijversleven van een niet-journalist.

Constant Meijers is nu vertrokken en er is een nieuwe hoofdredacteur, Simon van den Berg, criticus van Het Parool, die me bij een gezellig gesprek in Café Het Paleis in Amsterdam – mijn werk- en afspreekplek aan het Singel – vertelde dat hij het roer helemaal wilde omgooien en dat er ook nieuwe columnisten zouden komen. Ik keek er niet van op. Niet dat ik het verwacht had, maar waarom niet? En terecht, een nieuwe wind kan nooit kwaad.

Dus laat die nieuwe, vooral jonge columnisten maar opkomen, ik zal ze gretig lezen! Wie weet ben ik inmiddels, al ruim voorbij de pensioengerechtigde leeftijd, ook wel toe aan vervanging, al zal ik tot mijn dood doorgaan met voorstellingen zien, jonge talenten ontdekken, castingadviezen geven aan Toneelgroep Amsterdam en Theater Utrecht (moet nog steeds wennen aan die naam), lesgeven etcetera, etcetera, tot het echt niet meer kan.

Ik zal toch mijn zegje blijven doen, jullie zijn nog niet van me af. Ik kreeg vaak enthousiaste reacties van acteurs en actrices en was dan altijd heel blij dat ik gelezen werd. Dat was ook omdat ik de column, nadat de TM in de bus was gevallen, altijd meteen naar Jerrold Smit mailde, de sitebeheerder van KemnaCasting, die hem onmiddellijk op de Kemna-website plaatste, en vandaar weer naar Facebook, zodat mijn schare lezers groter en groter werd. Er werd er ook eentje geweigerd door KemnaCasting, Gigi, omdat ze vonden dat ik weer eens te ver was gegaan. Toen ben ik even van de site gedumpt. Goed, dacht ik toen, mijn punt is gemaakt! Misschien had ik wel gelijk? Enthousiaste lezers postten mijn columns dan toch weer op Facebook, zonder dat ik erom gevraagd had, dus ze werden alsnog gelezen. Een klein naaldje in een heel grote theaterhooiberg. En dat dumpen van KemnaCasting werd ook weer rechtgezet.

Ik heb die columns altijd met heel veel plezier geschreven en om onderwerpen zat ik nooit verlegen. Zelfs in dat kleine theaterlandje van ons is er altijd wel iets om je over op te winden of, beter nog, om enthousiast over te zijn. Ik dank de mensen in mijn naaste omgeving die mij redigeerden, allereerst mijn vriend Adrian Brine, die steeds tot gek wordens toe voorgelezen werd, Hans Kesting die altijd meteen kort en bondig reageerde met ‘goed!’, ‘geestig!’, ‘aardig!’ of ‘mosterd na de maaltijd!’ en zeker Paul Knieriem, die mij vaak goeie dingen voorstelde, dingen veranderde, het nog geestiger probeerde te maken, en zeker ook Lonneke Kok, die de eindverantwoording op zich nam en die gek werd van dan weer een zinnetje erbij, dan weer iets weghalen, net voor de deadline en zij nam dat zonder enig commentaar vanzelfsprekend over. Zij blijft ook bij de nieuwe Theatermaker, zonder haar werk zou het niet kunnen !

Ik wens de nieuwe redactie Simon en Anouk Leeuwerink heel veel succes met de nieuwe opzet en ik kijk er met veel nieuwsgierigheid naar uit! En mijn lezers kom ik ongetwijfeld tegen, waar dan ook, zeker in de theaters.

Het gaat u allen goed!

Dossiers

Theatermaker zomer 2015