Zijn alle dromen bedrog of hebben ze een diepere betekenis? Het Belgisch/Frans/Oostenrijkse gezelschap Superamas vindt in elk geval dat dromen ons als mensen met elkaar verbinden. Iedereen droomt, en dus is een internationaal medium voor droomuitwisseling de ideale manier om de grenzen binnen Europa te slechten. Youdream heet dit medium, dat internet, televisie en theater met elkaar moet verbinden en droom en werkelijkheid moet laten versmelten. Een veelbelovende opzet, dat echter beter een droom had kunnen blijven.

Youdream begint op een groot projectiescherm als een videochat tussen vier personen uit vier landen. Ze wisselen hun dromen met elkaar uit. Rare types zijn het, de macho Italiaan en Fransman, de stijve Deense en de lacherige Poolse. Later komen er ook nog een slissende Amerikaan, een stugge Duitser en een joviale Vlaming bij. In verschillende constellaties delen ze hun dromen met elkaar, allemaal een beetje pervers of anderszins schaamtevol. Leuk worden deze scènes pas als het achterdoek omhoog gaat en zichtbaar wordt dat de acteurs dit live spelen, het gezicht dicht bij een camera. Die verdubbeling van de werkelijkheid werkt intrigerend.

Vervolgens verschuift de aandacht van de spelers naar het publiek in de zaal. Of wij nog dromen voor ze hebben? Dan zullen zij die naspelen. Nou ja, naspelen. Het zijn meer een soort Freudiaanse interpretaties. Zo krijgt de jongen die vertelt over een droom waarin hij het haar van zijn oma knipt een erotische hoofdmassage van twee dames en tegelijkertijd een striptease van een langharige en dikbuikige rocker. De spelers improviseren de scènes ter plekke en dat geeft het geheel een hoog theatersportgehalte. Wie hoopte op de echte kracht der verbeelding, komt bedrogen uit.

Hierna schakelt de voorstelling over naar een film waarin de Tweede Wereldoorlog, een toneelstuk over Napoleon en een optreden van een country-dragqueen door elkaar worden gevlochten. Dromerig wellicht in de zin dat alles door elkaar loopt. Spannend of interessant is het echter nauwelijks. Vervelender wordt het nog als daarna enkele filmscènes op de toneelvloer verder worden uitgewerkt, aangevuld met een paaldanseres en een halfnaakte telefonerende rocker die met een kettingzaag een meisje afslacht. Uiteindelijk eindigt hij in een onweersbui op de grond. Zeer onnavolgbaar maar vooral zeer oninteressant.

Youdream wil een droomwereld scheppen maar vergeet daarbij de emotionerende aspecten van dromen te belichten. De voorstelling komt niet verder dan inventieve vormen en andere grappigheden en raakt niet aan de kracht van dromen. Wellicht is het allemaal een grote knipoog naar reality-tv en het onvermogen om echt contact te maken met andere culturen. Maar doordat niets in Youdream serieus is, loopt de voorstelling ten slotte als los zand door je vingers.