Recensie

We the People
DEGASTEN
★★★★☆ Dans
28 oktober 2017 - Podium Mozaïek, Amsterdam - Speellijst
Opwindende groepdynamiek afgepeld tot stapvoets bewegen
Door gepubliceerd 30 oktober 2017

Twaalf jonge acteurs strooien twaalf emmers zand over de vloer. Het geeft het podium de associaties van een strand, een arena, een piste of een kippenren. De dansers zijn soms stampvoetende volksstammen met grimassen, dan weer bewegen ze alsof ze aan Chinese ochtendgymnastiek doen. Het sprankelende, eerste deel van de dansvoorstelling We the People is – net als hun voorstelling Awake van verleden jaar – weer ijzersterk. 

Erg leuk is de scène waarin de meisjes de jongens uitdagen en waarin die daar op hun eigen manier weer op ingaan. Het gebeurt met een bewonderenswaardige discipline, gedrevenheid en plezier. En op een perfecte geluidsband van Gaby Damude (DJ Lovesupreme). Het is een tot in de puntjes uitgevoerde groepsdynamiek: twaalf acteurs, allemaal even goed, die in razend tempo het publiek een reeks enerverende danssituaties opdienen zonder dat er ook meer eentje even de weg is kwijtgeraakt, aarzelt of een verkeerde beweging maakt.

Maar daarna het tweede deel: het experiment, een spannend keuze van de artistiek leiders Elike Roovers en Rutgers Esajas. De twaalf dansers schrijden allemaal langzaam over het toneel. Ze zetten allemaal tegelijk een volgende, bedachtzame stap op langzame, bijna ritmeloze muziek, waaronder een trompetsolo van Miles Davis en impressionistische piano.

Doordat hun voeten daarbij nauwelijks van de grond komen, schuiven ze door het zand. Een mogelijke slome indruk wordt weggenomen door hun rechte houding, uitstraling en hun blik: vaak zelfbewust, dan weer nadenkend, dan weer gedachteloos. Ze staren peinzend voor zich uit en kijken dan weer met onderzoekende blik naar het publiek. Hun kleding is zonder kleuren. Het publiek hoort de voeten schuifelen door het zand. Een enkele keer houden ze hun pas in zodat hun ademen hoorbaar is.

Er lijkt geen eind aan te komen. Dit tweede deel brengt de opwinding, snelheid en dynamiek terug naar een bijna-nulpunt. Slow moving in de zin van slow cooking, dikke boeken lezen, lange pelgrimstochten te voet, mediteren, bonsai-boompjes kweken. Geen verhaal, geen confrontaties, geen grimassen. Choreografie afgepeld tot stapvoets bewegen.

Het moet het publiek niet onberoerd laten. Maar dat laat zich moeilijk meten. Voor elke toeschouwer kan het anders uitpakken. Uw recensent was geïntrigeerd. Niet gehallucineerd. Vragen borrelden op, maar werden bezworen. Kanttekeningen geplaatst, maar uiteindelijk niet relevant genoeg bevonden. Rust daalde neder. Verveling lag op de loer, maar sloeg niet toe. De manier van hoe het twaalftal langs elkaar heen bewoog, werd eerst een puzzel, toen een brij en uiteindelijk één geheel waarin de individuele dansers opgingen. Plaats en tijd waren ver weg, maar hielden niet op te bestaan.

Foto: Moon Saris

2 Reacties

 1. mw. Marinissen
  Geplaatst op 30 oktober 2017 om 11:44 | Permalink

  Ik ben de oma van èen van de spelers. Afwachtend van te voren, geboeid bij de voorstelling. Grappig en intrigerend. Aan het eind door aanvankelijk niet-begrijpen werd ik halverwege ook wat ongeduldig, maar bleef geboeid om wat er mogelijk nog zou komen. De bedoeling ervan daalde later neer: het publiek moest ook bij zichzelf uitkomen.
  Ik heb het hele traject meegekregen, wat een investering gedurende een lange tijd, maar wat een prachtig resultaat met ijzersterke discipline. Nog nooit heb ik een zaal zo stil en aandachtig meegemaakt. Je kon een speld horen vallen. Chapeau!!

 2. Lucan Butzelaar
  Geplaatst op 30 oktober 2017 om 12:06 | Permalink

  Wat ben ik blij met deze recensie…. Precies zoals ik hoopte!
  En vergeet ook niet die prachtige gezichten van deze mensen, wat een beauty’s !!!!
  Dank Elike en Rutger , wat hebben jullie teweeg gebracht….bij iedereen..!!!!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

auteur: Eva de Wit / Anouk Saleming
muziek: DJ Lovesupreme
regie: Elike Roovers / Rutger Esajas
dramaturgie: Katja Hieminga
choreografie: Linar Ogenia
kostuums: Gerbrand Bos
decor: Thiadmer van Galen / Jasper van Roden
licht: Erik Gramberg
techniek: Karel Gerlach
uitvoerende: Christopher van der Meer / Celia Scheij / Celesta Mensah / Daphne Mase / Delaisa Rafaëla / Mingus Kramer / Nur Dabagh / Ozan Aydogan / Sara Schoon / Sander Koridon / Steven Dinkgreve / Tariq Bakas / Ziggy Knel

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

Nog geen andere recensies

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , ,

 • Elders

  Nog geen andere recensies