Recensie

Wachstumsschmerzen
Rundfunk
★★★★☆ Cabaret
30 juni 2017 - De Parade, Rotterdam - Speellijst
De gekte van Rundfunk werkt ook in het theater
Door gepubliceerd 2 juli 2017

Op tv was de absurde, zwarte en politiek incorrecte humor van Rundfunk een hit. Nu staan Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde op De Parade met sketches die dezelfde sfeer hebben, maar nog meer alle kanten opgaan.

Een kale zaal en af en toe twee simpele stoeltjes, meer attributen hebben de jonge honden van Rundfunk niet nodig. Ze hebben genoeg aan hun verbeeldingskracht en hun aangenaam gestoorde gevoel voor humor.

Wachstumsschmerzen (groeipijnen) kun je zien als een briljante versie van de bonte avond. Daarmee ben je dan terug in de middelbareschoolsetting waarin Rundfunk speelt; Pierre Bokma is daar de leraar Duits from hell, Kees Hulst de conrector – een teken dat ook grote acteurs de kwaliteit van de gekte van Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde waarderen.

In het theater spelen ze geen doorgaand verhaal, maar kan het overal over gaan. Over de geniale taartenmaker bijvoorbeeld, die komt met fantastische ideeën voor een vader die een taart zoekt voor zijn geslaagde zeventienjarige dochter Emma. Ze wil stewardess worden. Nou, daar weet de taartenmaker wel iets op: een vliegtuig! De trotse vader valt bijna om van zoveel inventiviteit.

Verder zien we de zevenjarige bolleboos van Basisschool De Regenboog (toch weer de school), de jongen die van zijn vader moet oefenen in het niet-gay opzeggen van het alfabet, de vader die zijn zoon door een spelletje laat raden welke ziekte hij heeft (het gezin, nog zo’n inspiratiebron), en de vogel die het jong op zijn nest voert.

Als een teleportpistool ‘per ongeluk’ de kont van Van Kalmthout naar de vuist van Van de Velde verplaatst, geeft dat ruimte voor publieksparticipatie in een quasi-Milgramexperiment. De sterkste sketch is die waarin de onderhandelingen tussen twee CEO’s worden gereduceerd tot kinderspel van het kinderachtigste soort.

Van Kalmthout en Van de Velde spelen naturel, absurd, ontwapenend en brutaal tegelijk. Mimisch en in woorden werken ze hun maffe ideeën sterk uit. Samen met Anatol is Rundfunk de hit van de Rotterdamse Parade.

Foto: Neeltje de Vries

4 Reacties

 1. Jeroen
  Geplaatst op 2 juli 2017 om 16:26 | Permalink

  Je geeft een hoop dingen uit sketches weg…

 2. Bran
  Geplaatst op 3 juli 2017 om 10:02 | Permalink

  Hulst was Con-rector. Bob Schwarze was conciërge.

 3. Joke Beeckmans Joke Beeckmans
  Geplaatst op 3 juli 2017 om 10:10 | Permalink

  Dank voor je reactie Bran. De recensie is aangepast.

 4. Gb
  Geplaatst op 2 november 2017 om 15:34 | Permalink

  Als je pedo bent en van kindermishandeling houdt, zul je deze show wel leuk vinden. :(

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

regie: Peter van de Witte
uitvoerende: Tom van Kalmthout / Yannick van de Velde

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

de Volkskrant
★★★★☆
'In een half uur tijd jagen ze er geslaagde en gewaagde absurditeiten doorheen. Met originele teksten, in rap tempo uitgevoerd en soms goed fout wat smaak betreft. Sketches over kanker, telekinetische anale penetratie, een lesje 'Hoe van Homo Hetero te worden' en een rappende 7-jarige over zijn pedofiele oppasser zijn schunnig en grappig tegelijk. Soms wat puberaal, maar de absurde dialoog tussen twee ceo's en een moderne variant op De Vogeltjesdans tillen het geheel dan weer op een hoger plan.' Hein Janssen

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , ,