Mannen, vrouwen en het verschil daartussen blijven boeien: ze leveren de ene na de andere bestseller op. Hoe de wezens van Mars en Venus van elkaar zouden verschillen in en rond het bed, beschrijven Allan & Barbara Pease. Allard Blom bewerkte hun boek tot de theatervoorstelling Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde.

Relatiecoach Aldo Brakkenbos is als een tandarts met een kunstgebit. Hij zou verstand moeten hebben van relaties, mannen en vrouwen, maar zijn vrouw is bij hem weg. Tot voor kort reisde hij met haar het land door. Hun presentatie moest mannen en vrouwen dichter bij elkaar brengen door meer inzicht in elkaars drijfveren. Want ‘een beetje begrip bevordert de wip’. Nu moeder een ander heeft, neemt haar dochter haar plaats in, samen met haar man Barry.

De opzet is bruikbaar en comfortabel. Alfred van den Heuvel is een vaardige spreekstalmeester met humor en heeft zijn tv-bekendheid van Kinderen geen bezwaar natuurlijk mee. Dorien Haan en Joey Ferre zijn gewillig demonstratiemateriaal, dat zich ook wel eens afzet tegen de expert (‘Ik laat me niet wegzetten als een sneue knuffelkut!’).

Hij is een innemende jongeman met een zorgvuldige nonchalance qua haar, veters en stoppels, en een wit overhemd dat gemakkelijk opengaat om een gebronsde geschoren tors te laten zien. Zij is een hoogbenige blondine in een kort kleurig jurkje met een schelle stem die hem graag op zijn plaats zet. Ze komen allebei uit de musicalwereld, zijn soms best grappig en spelen komedie met weinig diepgang en veel stereotyperingen.

De voor de hand liggende onderwerpen komen langs: uiterlijk tegenover persoonlijkheid, knuffelen versus neuken (nog steeds een ondeugend woord dat gegniffel in de zaal oproept – wat moet dat worden in Barneveld, Gorinchem en Katwijk), tijd en kinderen als vijanden van de lust, vrijheid contra geborgenheid, slordigheid tegenover verzorging, voetbal tegenover vriendinnen, testosteron tegenover oxytocine. De herkenbaarheid is groot en krijgt applaus. Een quizje in het programma bevordert de interactiviteit. Als hij wat meer stofzuigt en zij zich wat spannender aankleedt, dan loopt het allemaal gesmeerder. De conclusie is: mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde, en zo hoort het ook.

Een literair recensent bespreekt geen detectives, chicklit of bouquetreeks, de Theaterkrant is bij alle soorten voorstellingen uitgenodigd. En terecht. Het is dus zaak om Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde te beoordelen op bedoeling en uitvoering: amusement dat gericht is op bevestiging van wat er leeft bij het publiek. Het gaat tot en met half februari het ganse land door.

Foto: Annemieke van der Togt