Maartje & Kine zijn uitstekende muzikanten. Ze beheersen vele instrumenten, waaronder de accordeon, de viool en de fraaie basbalalaika. Ze zingen ook goed en hun stemmen kleuren mooi bij elkaar. Op die manier weten ze vrolijke en pakkende liedjes te brengen en een fijne sfeer neer te zetten. In het maken van grappen en het bespreken van de politieke actualiteit zijn ze helaas een stuk minder sterk.

Vibrato! is alweer het derde programma van Maartje de Boer en Kine Handlykken, die samen optreden sinds 2012 en tegenwoordig ook regelmatig op radio en televisie te vinden zijn, onder andere bij De Wereld Draait Door. De show heeft een helder en goed uitgewerkt thema, dat mooi aansluit op de professionele muzikale achtergrond die beide vrouwen hebben. Centraal staat de kracht van vibratie, oftewel de samenhang tussen muziek en emotie: hoe bepaalde tonen en klanken automatisch een bepaald gevoel oproepen, zoals vreugde, dreiging of woede. Verschillende emoties passeren zo in de loop van de avond de revue, die telkens treffend muzikaal worden geïllustreerd, vaak met behulp van herkenbare deuntjes, zoals de dreigende tune van het NOS-journaal.

Maartje & Kine zetten zichzelf neer als cabaretiers. Vibrato! zit vol met grappen en de twee zoeken regelmatig de interactie met de zaal. Helaas ligt hier nu juist niet hun kracht. Bij de grappen komen ze vaak niet veel verder dan flauwe woordspelingen – Vindikut voor Vindicat – en de een-tweetjes met toeschouwers verlopen ronduit stroef en halen zo onnodig de vaart uit het programma, met name in het eerste deel.

In het tweede deel van Vibrato! gaat het uitvoeriger over de actuele politiek en de wereld van nu. Ook dat blijkt niet de sterkste kant te zijn van Maartje & Kine. Ze komen niet veel verder dan het herhalen van clichés: Donald Trump die zich zorgen maakt om zijn te kleine piemel, Thierry Baudet die dweept met zijn zakje lavendel. Een op zichzelf pakkend lied over ‘dokter internet’ is al evenmin erg origineel qua inhoud. Het gaat over het feit dat we tegenwoordig meteen het internet opduiken als we denken iets onder de leden te hebben, en onszelf dan allerlei nare ziektes aanpraten. Dat doen we inderdaad, maar toch zeker al wel een jaar of tien.

Samenvattend luidt het advies aan Maartje & Kine: doe maar niet zo grappig en doe maar niet zo politiek. Het talent van dit duo ligt bij het maken en performen van mooie liedjes, waarmee prima een fraai en bezoekenswaardig kleinkunstprogramma samen te stellen valt. En laat de humor en het behandelen van de actualiteit over aan anderen.

Foto: Corne van der Stelt