Senf theaterpartners, Kemna Theater
Vastgoed B.V.
★★★☆☆
Compleet doorgeslagen kapitalistische geldwolven
Sander Janssens
10 oktober 2017
Gezien op 9 oktober 2017, Theater DeLaMar, Amsterdam

Vastgoed B.V. toont een geïroniseerde schets van een gekapitaliseerde wereld, waarin uitsluitend mannen de dienst uitmaken, elk moment van zwakte ongenadig afgestraft wordt en racisme en seksisme als normale omgangsnormen gelden. ‘Een vent is wat-ie verkoopt. En jij zit alleen maar te kutten’, dat soort taal. David Mamet schreef het stuk (Glengarry Glen Ross) in 1982, tien jaar voor de verfilming ervan.

De voorstelling speelt zich af op een grootstedelijk makelaarskantoor. Scenografen Thomas Rupert en Roos Veenkamp ontwierpen een duistere ruimte met op de achterwand geschilderde doeken waarop immense wolkenkrabbers prijken. Boven de acteurs hangt een ingenieuze constructie van tl-verlichting, die gaandeweg neerdaalt. Verder een lege speelvloer; de ego’s van de personages krijgen zo alle kans om de ruimte op te vullen.

En dat doen ze.  De personages ploeteren naar hartenlust met hun zelf opgelegde doelen (vooruit: targets). Neem Miel ‘de Rammer’ Rappanje (Huub Stapel), de afgegleden makelaar die het vak verleerd is en alle glamour kwijt is – maar dat weigert in te zien. Of de tirannieke Toor Haije (de eerste serieuze toneelrol van Jörgen Raymann, die zich daar prima van kwijt), de onvervalste crimineel die nog nauwelijks moeite doet dat te verbloemen. De goeiige Dik Stradmeijer (Daniel Cornelissen) verdient eigenlijk, als hij niet zo’n ontzettend sulletje was, nog de meeste sympathie. Hij is om onverklaarbare redenen echt op de verkeerde plek terechtgekomen, en wordt door iedereen als speelbal gebruikt. ‘Wat háát ik deze baan’, verzucht hij op het einde.

Het is jammer dat in de regie van Job Gosschalk de ironie niet altijd even scherp is doorgevoerd. Terwijl dit stuk pas betekenis krijgt zodra het direct commentaar geeft op zichzelf, en daarmee op de compleet doorgeslagen kapitalistische geldwolven die in het verhaal de dienst uitmaken. Als serieus bedoelde dialogen schetst het een doodsaai beeld van oervervelende mensen.

Vooral Frederik Brom beschikt over de subtiele technieken van scherpe satire. Waar Cornelissen als opportunistische naprater – hoe hilarisch af en toe ook – iets te veel in het karikaturale gaat zitten, vindt hij een perfecte balans: als een echte makelaar verafschuw je hem, terwijl hij je ondertussen met aanstekelijke flair om de vinger windt. Brom krijgt het met zijn aanstekelijk spel voor elkaar dat je werkelijk vergeet wat voor oplichter hij is en je samen met hem hoopt op een geslaagde deal. Dat zo’n deal ten koste gaat van de oude, verwarde Bruin Rabbie (Hubert Fermin) nemen we vervolgens graag voor lief.

Dat er gaandeweg het stuk een inbraak gepland en uitgevoerd wordt, doet eigenlijk nauwelijks ter zake. Het plotje in Vastgoed B.V. is niet zo boeiend. Het verzuipt al snel in geabstraheerd geouwehoer over ‘targets’, ‘info kanaliseren’ en ‘policy’. Fascinerend aan dit stuk zijn de onderlinge verhoudingen, de heersende hiërarchie waarvoor iedereen over lijken gaat. Nu is dat ook al vrij snel evident: de personages zijn op hun eigen manier allemaal even verachtelijk. Of, om in hun eigen competitieve idioom te blijven: het zijn losers die zich voordoen als winnaars. Dat beeld wordt in Vastgoed B.V. snel geschetst en daar wordt vervolgens niet meer aan getornd.

Foto: Tom Sebus

Elders

Het Parool
★★★☆☆

'Een van de mooiste scènes van Vastgoed B.V., dat gisteren in première ging, zit aan het begin. Acteur Huub Stapel laat even zien wat hij in huis heeft. Als makelaar Miel Rappanje gaat hij in een paar minuten alle registers af om bij collega Remmers (Jelle de Jong) 'geile info' los te peuteren waarmee hij klanten kan winnen: hij blaast eerst hoog van de toren, vloekt en tiert, probeert de ander dan te lijmen, speelt op zijn gevoel en gaat nog net niet op de knieën maar wel diep door het stof.' Hans Smit

Telegraaf
★★★☆☆
'In het geabstraheerde toneelbeeld van Thomas Ruppert, met op de achtergrond de afbeelding van een kantorenskyline, bewegen de acteurs zich onder steeds van positie wisselende tl-buizen door over hoopjes vermalen autobanden. Dat kaalgeslagen beeld symboliseert mooi het nogal lege bestaan van deze mannen met hun holle praatjes.' Esther Kleuver
de Volkskrant
★★★★☆
'Opvallend is hoe het stuk de tand des tijds heeft doorstaan. In deze regie van Job Gosschalk komt de seksistische en racistische aard van het kapitalisme wederom bloot te liggen. Mamets klootzakkerige personages zijn tijdloos.' Vincent Kouters
NRC Handelsblad
★★☆☆☆
'Door de matheid en door het gebrek aan chemie tussen de acteurs doet ook het plotje van Mamet opeens dun aan. Terwijl dat zou moeten verdwijnen onder het virtuoze taalvuurwerk van Otten, die in een eindeloze reeks varianten op scheldwoorden de mannen elkaar onder meer laat uitmaken voor ‘zeekreeft’, ‘pak Brinta’, ‘bedplasser’ en ‘lekke dakgoot’.' Ron Rijghard
Trouw
★★★☆☆
'Job Gosschalk richt zich in zijn regie niet op die onderliggende gedachte, maar op de personages. Dat levert prima acteurstoneel op, maar dat gaat ook ten koste van de beschouwing: welk (nieuw) inzicht wil Gosschalk ons hier geven? Misschien wel géén, en dat is zijn goed recht. Hij zet zijn acteurs op de voorgrond. Ook al past Mamets bits-komische toon niet iedereen, we gaan met ze mee.' Alexander Hiskemuller

41 Reacties op "Vastgoed B.V."

 1. harry veenhof schreef:

  Gisteravond Vastgoed B.V. gezien in Nijmegen. Ik vond het totaal niet boeiend en vraag me nog steeds af waarom het toneel vol grit lag. Een van de spelers ging er zelfs redelijk op onderuit. Geen plot, veel losstaande dialogen. En dan ook nog een vrij dure voorstelling, die ik zeker niemand kan en zal aanraden.

 2. Pien Jansen schreef:

  Gisteravond Vastgoed b.v. gezien in Nijmegen. Erg dure voorstelling 37 euro en om 21.38 uur stonden we al weer buiten. Acteurs zijn wel goed maar ik vond het totaal niet boeiend. Geen plot, meer van hetzelfde. Veel gekut en dat was het dan. Zonde van de avond

 3. Manfred van Bellen schreef:

  Vanavond ook de voorstelling in Nijmegen gezien. Vond het razendknap gespeeld, oergeestig en boeiend van begin tot eind. Een echte aanrader dus. Overigens viel tijdens deze voorstelling de acteur die Stradmeier speelde ook in de bak met grind.Het was erg grappig en hoorde zo overduidelijk bij het personage en de scene dat de ervaring zoals hierboven beschreven door een bezoeker, van wel erg weinig kijkersvermogen en theatrale verbeelding getuigt om dat niet doorgehad te hebben. Enig minpuntje was dat ik graag nog meer scenes had willen zien.

 4. Simon schreef:

  Gelukkig hadden we de kaarten gewonnen, want als we hier EUR 40,- voor hadden moeten betalen hadden we toch nog iets grappigs beleefd op onze avond uit. Veel teveel gescheld, regelmatig plaatsvervangende schaamte gehad. Als er pauze was geweest waren we weggelopen, en met ons velen anderen. Zonde van je geld.

 5. Heco Frans Hamers schreef:

  Gezien in de La Mar in Amsterdam, zeer slecht stuk met achterhaald en grof taalgebruik. Tot overmaat van amateurisme is nog geprobeerd het stuk kracht bij te zetten door namen te misbruiken van onroerend goed ondernemers die nog immer in het vak werkzaam zijn.
  Schandalig dat dit kan en mag.

 6. Els schreef:

  Voorstelling gezien in Cuijk, geweldig genoten. Ontzettend goede cast en sterk stuk.

 7. M kessels schreef:

  Voorstelling gisteren gezien in Venlo
  Vroegtijdig de zaal verlaten

 8. j.swaans schreef:

  In Tilburg gisterenavond.. waar hebben we nu eigenlijk naar zitten kijken.. Niet boeiend en weinig echt leuk. Geen aanrader.

 9. Anneke de Lijster schreef:

  Nog nooit zoiets walgelijks gezien.
  Zonde van het geld en tijd.

 10. Yvon vd Steenhoven schreef:

  Walgelijk platvloers theater na 30 minuten opgestapt! Zonde van het geld!

 11. Rob schreef:

  Gezien in Luxor Rotterdam. Wat een dramatisch slecht stuk. Wel,goede acteurs maar het stuk is onsamenhangend, warrig en grof. Slechts 1,5 uur. Jammer dat er geen pauze was want dan had ik de gelegenheid gehad de zaal te verlaten. Regelrechte schande !

 12. Marko schreef:

  Stuk gezien in Spijkenisse.
  Hoge verwachtingen, helaas niet behaald.
  Naast mij viel iemand in slaap.

  Leuke cast, maar verder totaal niet boeiend.

  Vind het vreemd dat ik hier ook lovende commentaren lees.
  Advies als je de kaarten hiervoor nog kan inleveren voor de voorstelling begint, vooral doen.

 13. Nia schreef:

  Zaterdag in Spijkenisse de voorstelling gezien. Wat een amobinabel slecht stuk zeg!! Gescheld, gevloek en geen verhaal…. Absoluut zonde van het geld. Ik lees dat er ook mensen genoten hebben……bijzonder, dan heb ik vast heel veel gemist.

 14. Thijs schreef:

  Gezien in Apeldoorn, wat een enorm slecht stuk, grote teleurstelling.
  Niet meer dan een aaneenschakeling van groffe taal en scheldwoorden.
  Nauwelijks verhaal, nauwelijks humoristisch.
  Een verspilde avond die slechts veel ergernis oproept!

 15. Wim schreef:

  Het meest slechte stuk wat ooit in een theater neergezet is. Nietszeggend, niets wat ook maar enigzins pakkend is. Een aaneenschakeling van scheldwoorden en ondanks de bekende namen slecht geacteerd. Zonde van de anderhalf uur dat je gedwongen moet bljven zitten.

 16. Job schreef:

  Dramatisch slecht. Zonde van tijd en geld.

 17. Max schreef:

  Heel slecht. Dat zoiets bestaat. Gevloek en gescheld om niets. Geen verhaal, geen inhoud. Iedereen denkt: ‘wat doe ik hier.’ Snap niet dat gevestigde namen hieraan gelinkt willen zijn.

 18. Johan schreef:

  Na een kwartier begon ik te denken: waarom kijk ik niet naar The Crown, en toen moest ik nog ruim een uur😒 Raakte kant noch wal!

 19. Max schreef:

  Zullen we en actie starten om ons geld terug te krijgen?

 20. nely Smits schreef:

  Wat zonde van mijn geld en avond.
  Het spel was goed.
  Verder vreselijk.
  Nog nooit zoiets slechts en saais gezien!

 21. Vliegen Armand schreef:

  Veel geschreeuw weinig lol, het was echt een drama, helaas geen pauze om aan dit geweld te ontsnappen.
  Jammer van en voor die goede acteurs…..

 22. Rolf Martens schreef:

  Gezien in Maastricht. Helaas van te voren bovenstaande reacties niet gelezen, want wat was dit waardeloos. Geen opbouw, geen plot en allemaal kut-dit en kut-dat. Wel goede acteurs. Zonde van het geld.

 23. Roelof Dijkman schreef:

  Slecht stuk , zonde van je geld , helaas was er geen pauze dan waren we eerder weggegaan

  Acteurs waren goed , maar verhaal was totaal ruk !’

 24. Esther schreef:

  In slaap gevallen. Vreselijk. Ik doe mee met de actie ik wil mijn geld terug. Echt jammer was mijn verjaardags cadeau. Avondje theater😩. Hoef voorlopig niet meer, ik kijk wel tv. Die Kun je uitzetten 👍

 25. Eric-Jan Marinissen schreef:

  Ik ga vanavond In Eindhoven.
  Ik ben benieuwd….

 26. Wouter schreef:

  Ik had voor een 20 tal collega’s deze avond georganiseerd, schaam me voor de voorstelling. Zware teleurstelling. Bij deze acteurs hadden we echt iets anders verwacht. Waardeloos, onsamenhangend. Achteraf goed dat het maar 1,5 uur duurde. Meenden iets soortgelijks als “de Verleiders” te zien te krijgen, maar helaas. Zonde van de avond, doe graag mee met een geldterugactie

 27. Eric-Jan Marinissen schreef:

  In mijn perceptie was het een prima voorstelling. Sterk acteerwerk, inderdaad in de rollen van losers.
  Het verhaal had kop noch kont, het abrubte einde maakt dat je wat ontnuchterd buiten komt te staan.
  Geen 3D IMAX erlebnis maar good oldfashioned acteerwerk.

 28. M.T. Thunnissen schreef:

  Gisteren in het Parktheater in Eindhoven met een groep (oud)makelaars in het kader van een nieuwjaarsbijeenkomst dit stuk gezien.
  We hadden ons er veel van voorgesteld, maar kwamen bedrogen uit. Slecht stuk en we konden niet wachten tot de voorstelling voorbij was. Voor € 37,50 kun je je geld beter besteden aan een ander uitje.

 29. Henk van der Laak schreef:

  Gisterenavond (9 januari) in Eindhoven gezien. Had ik de recensies maar eerder gelezen. De cast is goed, daarom ook hiervoor gekozen, maar het is een buitengewoon slecht stuk. Overmatige karikaturen, ongeveer honderd scheldwoorden per half uur gehoord, het boeit nooit.
  Had na de pauze niet willen terugkeren; helaas was er geen pauze.

 30. Alke schreef:

  Gisteravond in Eindhoven geweest, ik wil heel graag mijn geld terug! Het stelde echt niets voor. Veel schelden neen geld terug aub

 31. Elisabeth schreef:

  Wat hadden we veel verwacht van deze voorstelling met deze sterke acteurs. En wat viel het tegen! Oersaaie, veel te lange dialogen, met gescheld en geschreeuw. Weinig tot geen verhaal. Satirisch? Ja vast wel, maar absoluut niet boeiend, zelfs zeer vervelend. Had graag na een half uur opgestapt als dat had gekund. Voorstelling 12/1 in de Flint Amersfoort.

 32. Nettie schreef:

  Voorstelling 13 januari gezien in Zwolle. Ik kon er geen touw aan vastknopen, hoorde en zag alleen maar geschreeuw. Dat het al vóór kwart voor 10 afgelopen was, was het enige pluspuntje. Zonde van mijn € 37, met een eventuele geld-terug-actie doe ik graag mee.

 33. Hielke schreef:

  Niet best.

 34. Rob Berkenbosch schreef:

  Ongelofelijk slecht stuk. Minachting van het publiek.

 35. Mark Willemse schreef:

  Zag de voorstelling in Amersfoort. Geestige, confronterende en mooi gespeelde voorstelling. Hoog tempo en heel veel tekst. Vooral Frederik Brom wist hier goed raad mee. Huub Stapel leek erg veel moeite te hebben het tempo en de aandacht van de zaal vast te houden. Dat mocht de pret niet drukken. Leuke scheldwoorden geleerd. Zeker een aanrader. Ook de jonge jongen speelde opvallend goed en geestig.

 36. huub verberk schreef:

  Zeldzaam slecht stuk. Ik begrijp wel waarom er geen pauze is, de helft van publiek zou weglopen. Als je de scheldwoorden wegstreept blijft er weinig tekst over. De inhoud van het stuk is zeer mager. Haantjes bij elkaar, die schelden, anderhalf uur lang verder geen inhoud. Sommige acteurs proberen er nog iets van de maken. Het applaus was zeer mager. Advies stop met deze voorstelling en geef het geld terug. Schandalig slecht! Echt heel erg slecht!

 37. Willem quint schreef:

  Een van de slechtste stukken die ik de afgelopen jaren gezien heb. ging alleen maar over manipuleren van de tegenpartij.

  Te kort te duur, ik verwacht een creditnota van de producent.

 38. Erik schreef:

  Had geen recensie gelezen, maar dit was zo slecht. Lag misschien meer aan ’t stuk dan aan de acteurs.
  Pak Brinta met heel weinig melk; niet om weg te krijgen. ( Goh, ik ben nog grappiger dan de humor in dit stuk, nou dan was ’t wel heel droevig)

 39. Mik schreef:

  Ik ben op 10 januari in Eindhoven naar de voorstelling geweest, zonde van mijn 40 euro ik wil ook heel graag mijn geld terug.

  Dit is echt bedrogen uitkomen van een “avondje” ik bedoel 1.5 uur theater. Voorlopig durf ik niet meer naar voorstelling te gaan. Kijk wel uit

 40. Gerard schreef:

  Ik heb de voorstelling in Hoorn gezien. Dat was 1,5 uur genieten.
  Wat een geweldige acteerprestatie van Huub Stapel en Frederik Brom!
  Maar het geeft feilloos weer hoe verhouding in status kan omkeren bij wisseling van successen.
  En voor alle negatieve critici: Houd er rekening mee dat met dit stuk de werkelijkheid wordt geschetst! En dat u vaak de Bruin Rabbie bent zonder dat u zich dat realiseert.

 41. Ellen schreef:

  Na al deze recensies waaruit blijkt dat dit echt een in en in slechte voorstelling is, begrijp ik niet waarom dit gezelschap er nog mee door gaat. Wij hebben zelfs onze ticket geld terug gekregen, kun je na gaan!

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.