Sjaak Bral
Vaarwel 2017
★★★☆☆
Het jaar dat vrouwen de macht overnamen
Patrick van den Hanenberg
6 december 2017
Gezien op 5 december 2017, De Kleine Komedie, Amsterdam

‘Komt je vrouw tot in de gang, dan is de ketting veel te lang.’ Zo kennen we de rauwe alfa-man Sjaak Bral, de komiek die al 21 jaar achter elkaar het oude jaar heeft uitgeluid met een Vaarwel-programma. Maar met die stoere opmerking neemt Bral afscheid van zijn alfa-mentaliteit. Hij is helemaal om. Het afgelopen jaar heeft het nog eens duidelijk bewezen: de vrouwen nemen de macht over en daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog, de wereld zal door de creatieve inbreng van vrouwen alleen maar een betere plek worden.

Het Nederlandse elftal is een treurige verzameling stumpers, maar de vrouwen laten zien hoe het wel moet en swingen naar de Europese titel. Kijk naar Angela Merkel, en je ziet de enige echte wereldleider. De vrouw naast de zogenaamd belangrijke man is veel interessanter. Dat geldt voor Melania Trump en natuurlijk ook voor Maxima. Het officiële portret van de koning wordt nauwelijks verkocht. Dat heeft volgens Bral niet alleen te maken met het feit dat het geschilderd lijkt door een mondschilder met de hik, maar omdat Maxima er niet op staat. Zo somt Bral nog even vrolijk wat argumenten op om aan te geven dat de alfa-man passé is en dat van het mannelijk geslacht alleen de zachte exemplaren bestaansrecht hebben, zoals Arie Boomsma. ‘Die zit zo diep in de kast, dat hij bij de buren woont.’

Lange tijd was Sjaak Bral een cabaretier die buiten de regio Den Haag niet veel te zoeken had, maar zeker in zijn traditionele oudejaarsconference (die altijd wordt uitgezonden door Omroep West) hoort hij thuis in theaters in alle uithoeken van het land. Ook in Amsterdam, in de bijna uitverkochte Kleine Komedie, voelt hij zich zichtbaar op zijn gemak, zeker nu men in de Haagse heer Jozias van Aartsen de (tijdelijke) opvolger voor de overleden burgemeester Van der Laan heeft gevonden.

Een paar grappen weggeven in een recensie is bij Sjaak Bral geen probleem, want in bijna elke zin zit er wel eentje. Toch weet hij ook genoeg rust in te bouwen. Vooral het door de voorstelling geweven verhaal over het tandartsbezoek als jongetje van 13 en daarna weer als man van 53 doet Vaarwel 2017 goed. Gezeten in een klassieke tandartsstoel (wel in een wat rare houding, maar ja, hij heeft net auditie gedaan bij een Amsterdams castingbureau) overziet hij kalm zowel de zaal als het jaar.

Het deel na de pauze begint met een dodelijk saai en flauw stuk over het einde van de ANWB-praatpaal. Verkleed als een dorre ambtenaar van Verkeer en Waterstaat speelt Bral een veel te lange sketch uit een hele slechte revue. Daarna pikt hij gelukkig de draad weer op en zingt hij ons de zaal uit met een hoopvol lied. De mens bestaat grotendeels uit water, en water vindt altijd wel zijn weg. Een mooie 31 december gedachte.

Foto: Ministerie van Beeld

Elders

Telegraaf

'Bral is niet zo van de anekdotes, ze zijn op één hand te tellen, maar hij verstaat de kunst om in zowat elke zin die hij uitspreekt een grap te stoppen. Dat maakt het moeilijk navertellen, maar heerlijk als je in de zaal zit. Er valt veel te lachen en het zorgt ervoor de show nergens inzakt.' Maaike Staffhorst

2 Reacties op "Vaarwel 2017"

 1. Jaap Pleij schreef:

  Het zijn wel aardige grapjes die Sjaak ten berde brengt, maar de sju is er toch wat af. Sommige oneliners zijn zelfs rechtstreeks van wijlen Fons Jansen geadopteerd. En dat vrouwen de macht overnemen gedeelte ontbeert originaliteit. Dat onzinnige onderwerp is al te vaak behandeld in cabaretshows. Vrouwen hebben inderdaad geen mannen meer nodig voor de voortplanting, maar met welk doel zou de mens zich uberhaupt nog voortplanten? Robots doen immers alles beter. Jammer dat hij niet op dat thema heeft voortgeborduurd. Boven deze recensie had beter als kop kunnen staan: Storm Sjaak Bral is veranderd in een zwak, mild briesje.

 2. Arie Vuyk schreef:

  Ach mijnheer Pleij,

  Bij Sjaak Bral kan volgens u de sju eraf zijn, maar dat is nog altijd beter dan het schrijven van een ellenlange recensie waarin u de voorstelling al uit de doeken doet. Leuk voor mensen die een kaartje hebben gekocht.
  Verder voorspelt u de val van een enkele politica in uw recensie, en mag de tribune van het theater op het vreugdevuur. Ik wist niet dat dergelijk geschrijf ook onder de taak van de recensent valt.
  En dan: Als Bral thans een mild briesje is, dan is dat in deze tijd vol geschreeuw ( zie uw eigen recensie ) PRECIES datgene wat Nederland nodig heeft.

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.