Werelden die mijlenver uit elkaar liggen. In de kleutervoorstelling Trollenjong van Sanne Zweije bij Het Filiaal lopen kinderen al tegen de grenzen van hun omgeving aan.

Nom Nom, een kleine trol, woont in een hol onder de grond tussen de boomwortels. Samen met zijn grommende en stampvoetende vader die precies weet wat wel en wat niet goed is voor trollen. Deze benauwde, grauwe wereld krijgt plotseling glans als Nom Nom een speeldoosje vindt met een sierlijk draaiende ballerina erin. Hij vindt het zo fascinerend en mooi dat hij nog maar een ding wil en dat is dansen. Maar Nom Nom is bang dat zijn vader dit uit den boze vindt en verstopt het doosje snel. Als Nom Nom later het meisje Guusje ontmoet en vriendschap sluit, komt zijn droom om te dansen opeens toch veel dichterbij. Hij leert de tendu en de relevé, samen gaan ze steeds meer op in hun dans.

Het is niet moeilijk om meegenomen te worden in het verhaal van trollenjong. Actrice Klavertje Patijn vertelt, speelt Guusje of zet de vader van Nom Nom overtuigend neer met een zware stem en een paar dikbehaarde poten. Voor de aarzelingen om zijn hart te volgen en de nukken van het trollenjong, met zijn verrotte tandjes aandoenlijk gespeeld door Toon Kuijpers, krijg je alle begrip.  De uiteenlopende werelden komen samen in het eenvoudige, maar inventieve decor van Marianne Burgers. Met slechts twee vilten kleden en een paar flinke takken manoeuvreren de spelers moeiteloos tussen het ondergrondse hol waarin Nom Nom en zijn vader wonen, het bovengrondse bloemenveld of de barre waaraan Guusje en Nom Nom hun balletoefeningen doen.

Dat maakt Trollenjong een intieme en soms grappige kleutervoorstelling over vriendschap en over vertrouwen vinden in jezelf en bij een ander. De voorstelling toont ook dat je je soms in iemand kunt vergissen en daarom niet bang hoeft te zijn om je dromen te volgen.

Foto: Joris van Bennekom