Je zou denken dat Nederland qua lompe comedians wel wat gewend is. Toch weet de van oorsprong Australische komiek Jim Jefferies in de Amsterdamse Ziggo Dome verschillende keren een besmuikte ohoh-lach te veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer hij keihard tekeer gaat tegen blinde en dove mensen. Eerder heeft hij duidelijk gemaakt dat hij zeker niet aan alle mensen met een handicap een hekel heeft. Maar aan blinden en doven dus wel. Waarom juist zij het moeten ontgelden, wordt niet helemaal duidelijk. Het is typerend voor deze ongrijpbare botterik, die politiek scherp uit de hoek kan komen, maar vaak ook gewoon een ordinaire seksist is.

Dat laatste blijkt tijdens verschillende interacties met het publiek, of eigenlijk meer specifiek met enkele figuren van de beveiliging, die vlakbij het podium zijn neergezet. Op een zeker moment vindt er een wissel van beveiligers plaats. De nieuwe beveiliger is een jonge vrouw. Jefferies vindt haar kennelijk erg aantrekkelijk. Hij heeft er weinig vertrouwen in dat zij hem gaat redden, mocht er nu een terrorist met een geweer op hem afstormen, maar hij wil gerust met haar op date. Kan ze daarna mooi met de hashtag MeToo in de weer. Het wordt allemaal met een knipoog gebracht uiteraard.

Sterk aan Jefferies optreden is zijn nietsontziendheid. Hij durft de rauwe kanten van het leven in hun volle glorie te laten schitteren en spaart daarbij zichzelf niet. Zo verhaalt hij uitvoerig van een voedselvergiftiging die hij en zijn vijfjarige zoontje opliepen, waarbij de kots en stront letterlijk over de grond spoten. Ook mooi is zijn conference over een duurbetaald gastoptreden op een privéfeestje van Mariah Carey, waar geen van de aanwezige celebrities hem echt blijkt te kennen en er nauwelijks om zijn grappen gelachen wordt. Op dit soort momenten toont Jefferies dat hij meer is dan de zoveelste stand-up comedian die slechte moppen tapt over man-vrouwverhoudingen.

Het is jammer dat er in deze nieuwste show, waarmee Jefferies wereldwijd tourt onder de naam The Unusual Punishment Tour, zo weinig politiek zit. Eerder maakte hij naam met een felle aanklacht tegen de Amerikaanse obsessie met wapens. Hij maakte ook een sterk filmpje over Zwarte Piet. Tijdens de show merkt Jefferies terloops op dat hij zijn politieke comedy momenteel vooral bewaart voor zijn wekelijkse latenightshow The Jim Jefferies Show, te zien op de Amerikaanse zender Comedy Central. Helaas vormt dat politieke werk ook meteen zijn voornaamste troef als comedian en blijft er daardoor in deze voorstelling weinig materiaal over dat echt beklijft.

Wanneer Jefferies begint te betogen dat het Engels de beste taal ter wereld is en dat alle andere talen maar moeilijk zijn en gek klinken, bereikt de show een dieptepunt. Na het bespotten van onder meer het Chinees begint hij een tirade tegen de Fransen, die hij in alle opzichten verschrikkelijk vindt. De zaal vindt het geweldig en lacht misschien wel het hardst van de hele avond. Ondergetekende voelde zich vooral wat ongemakkelijk en vroeg zich vertwijfeld af: wat wil die man nou precies?