Vertaling en rolverdeling van de integraal overgenomen Disney-productie The little mermaid zijn vakwerk uit de stal van Joop van den Ende. Tessa Sunniva van Tol schittert in de titelrol. Prins Tommie Christiaan leunt iets meer op zijn Z-factor dan op zijn zangtechniek. Acrobatische zwembewegingen, reusachtige klapwiekende vinnen, kwallen als grote Chinese lampions en een reeks koddige bijfiguren maken het plaatje compleet.

Ook de titel komt uit Amerika en niet uit Denemarken waar Hans Christian Andersen het verhaal optekende. In weinig herinnert de musical aan het wrede sprookje waarin de zeemeermin benen krijgt in ruil voor het uitsnijden van haar tong, waarna het voelt alsof ze op messen loopt. En waarin ze ook een mes van haar zussen krijgt om haar prins te doden en het zeker niet allemaal goed afloopt. Maar The littte mermaid van Disney hoeft maar weinig pijn te lijden om mens en gelukkig te worden. Hoogstens moeten er enkele sociale hobbels genomen worden.

Marjolijn Touw in de rol van tante Ursula is een vileine, maar gezellige mopperpot en zeker geen heks die over lijken gaat. Haar vakvrouwschap doet denken aan dat van Jasperina de Jong. De vertaling van Martine Bijl kent voldoende understatements en woordspelingen (‘De vis wordt duur betaald’, ‘Zeemeerminderheden’) om ook de oudere musicalbezoeker te amuseren. Maar de school van bijfiguren, ensembles en theatrale randversieringen lijkt onderling uitwisselbaar, al moet er wel bij worden gezegd dat de onderwaterwereld feeërieker is en dat ook de circusachtige techniek het wint van het hof aan wal. Maar ook de onderwaterwereld hier mist de humor, spot en maatschappijkritiek zoals we die uit de oceaan van Sponge Bob kennen.

De gruwelijkheden van het sprookje zijn bijna allemaal weggepoetst. Hedendaagse referenties naar lichaamsamputaties zoals liposuctie en plastische chirurgie blijven eveneens achterwege. De musical levert wel een bijdrage aan het bijeenbrengen van verschillende groepen die elkaar voorheen wantrouwden. Het volk van de zee verzoent zich met dat van de mensen.