The kitchen project is een project van Rania Ho en Wang Wei van het Chinese kunstcollectief Arrow Factory en het Britse gezelschap Quarantine. Hun ontmoeting in een kookschool in Bejing leidde tot deze gezamenlijke onderneming, met een niet bepaald bescheiden doel; ze willen ‘de politiek-sociale aspecten van eten en opvattingen over gastvrijheid verkennen’.

Daarom bouwden ze een handzame keuken met een paar lange tafels waaraan een tiental gasten kan plaatsnemen. Die stonden de afgelopen dagen op het Spring Performing Arts Festival. Bezoekers krijgen na een korte uitleg over de oorsprong van het project wat keukengerei en een lesje over de basisingrediënten van de Chinese keuken en hoe die te gebruiken.  

Afgezien van een kort karaoke-intermezzo (waaraan deelname niet verplicht is), volgt in feite een lesje koken. Gezien het tempo waarin er wordt gewerkt mag het resultaat, een smakelijke kom Jing Jiang Rousi, er zijn.

The kitchen project is een aangename en leerzame ontmoeting, maar toch vooral een leuke kookworkshop. De gastvrijheid is hartverwarmend en het sociale aspect kreeg in de praktijk prettig vorm in de samenwerking met een tafelgenote uit Ridderkerk, maar de politiek-sociale aspecten blijven, laten we zeggen, wat onderbelicht.

Foto: Anna van Kooij