Een liefdesgeschiedenis met hindernissen. Zij is een mol die niks kan zien en niet kan praten. Hij een egel met akelige stekels. Toch belanden ze uiteindelijk naast elkaar in bed. 4Hoog is een Vlaams productiehuis voor jeugdtheater en vooral voor kleuters. Hun professionele producties zijn te weinig te zien in Nederland. Dat ze wel te zien zijn tijdens 2 Turven Hoog maakt dat festival al een stuk meer bijzonder.

De professionaliteit van 4Hoog is direct af te lezen aan hun voorstelling Stekeblind. Een prachtig decor in de vorm van een groot multifunctioneel hemelbed. In dat bed ligt mevrouw mol. Ze krijgt een brief van haar allerliefste vriend met de mededeling dat hij bij haar komt slapen. Gelukkig was de postbode zo vriendelijk de brief voor te lezen, want ze kan zelf niets zien.

Het nieuws brengt mevrouw Mol, een rol van Femke Platteau, in een staat van gelukzaligheid. Haar glimlach verdwijnt niet meer van haar gezicht. Bedachtzaam en liefdevol bereidt ze zich voor. Het bed wordt zorgvuldig opgemaakt en ze doft ook zichzelf op met parfum, haarborstel en lippenstift. Ze doet dit heel uitgebreid – en dus langzaam – zonder dat de aandacht van het publiek ook maar een seconde verslapt.

Van hetzelfde laken een pak bij de aankomst van meneer Egel, een rol van Freek De Craecker. Zorgvuldig haalt hij zijn nachtgoed uit zijn koffer en vouwt het netjes op. Ook zijn voorbereidingen in en om het bed worden perfect uitgelicht door de techniek. Regisseur Frans van der Aa deed geen enkele concessie aan haast of vaart. Het lijkt de kinderen vanaf 3 jaar niet te deren. En hun volwassen begeleiders nog minder. Iedereen weet dat de twee met elkaar gaan slapen en de langdurige voorbereidingen maken dat het iets heel speciaals gaat worden.

Kink in de kabel zijn de vervaarlijke stekels van de egel. Een blinde mevrouw mol is daar makkelijk door afgeschrikt. Het helpt natuurlijk ook niet dat ze zelf enorme klauwen heeft en niet kan praten. Teleurstelling, onbeholpenheid, miscommunicatie, onzekerheid, angst om verwond te worden of te verwonden; het dreigt de idylle te verstoren. Maar uiteindelijk overwint het verlangen. Voorzichtig en omzichtig, aftastend en inventief vinden ze toch een manier om tot elkaar te komen. En uiteindelijk liggen ze aan het eind lepeltje-lepeltje in bed. Met de stekels van de egel aan de buitenkant natuurlijk.

Wie zich afvraagt of de voorstelling gaat over seks, daten of friends with benefits, vraagt zich teveel af.