Met Spetterende Letteren maakt initiatiefnemer Chris Bernhart een muzikale en literaire roadtrip van Amsterdam naar Drenthe. De zestigjarige Bernhart, zelf opgegroeid in Drenthe en nu al lang woonachtig in Amsterdam, zingt hartstochtelijke liederen over het leven in de stad, en dat op het platteland. Niet alleen is de rode draad een roadtrip naar Drenthe, de voorstelling zelf speelt ook alleen in Amsterdam en Drenthe.

De presentatie van de voorstelling vond afgelopen maandag plaats in het minuscule Amsterdamse Torpedotheater. De vijfkoppige band, een grote contrabas en piano, de technicus en pr-entourage namen makkelijk al de helft van de uiterst kleine ruimte in. Zo’n zes genodigden, grotendeels pers, zaten op een halve meter van zanger en contrabassist Chris Bernhart, die ons onverschrokken in de ogen keek.

Op tournee zijn de zaaltjes gelukkig groter. Dan komt er ook nog een schrijver bij, in Amsterdam onder meer Paulien Cornelisse en Hans Dorrestijn en in Drenthe Özcan Akyol en Ria Westerhuis. De relatief onbekende Chris Bernhart heeft een verrassend grote hoeveelheid bekende schrijvers weten te betrekken bij zijn voorstelling. Die gaan vertellen over hun roots, die in het ideale geval aansluiten bij de plek waar wordt opgetreden.

De hoofdrol is weggelegd voor de rauwe muziek van Bernhart. Hij is verre van een klassieke zanger, en gebruikt opgerekte, gepassioneerde uithalen en afwisselende composities om zijn liederen te laten swingen. In zijn zingzeggen schieten de beschrijvingen met een associatieve sneltreinvaart voorbij. Saxofonist Pieter Ubbels en Alex Schappert op de tuba ondersteunen zijn krachtige uithalen, en versterken de sfeer. Zijn excentrieke stijl komt het best tot zijn recht in een grappig liedje over ijs als hij roept ‘Buiten is het achttien graden. Ik wil MIN achttien graden!’.

Spetterende Letteren drijft op een prettig surrealisme voor wie bereid is erin te geloven. Tussen de liederen door tonen videobeelden Bernhart op een motor met schrijfster Suzanna Jansen (‘Het Pauperparadijs’) in het zijspan op zoek naar een geheimzinnige schrijversbijeenkomst in het Drentse Gasselteboerveensetweedenijemond. De eenvoudige video zit vol cameo’s van de bekendste schrijvers van Nederland. Onderweg komen ze onder meer Tommy Wieringa en Kader Abdollah tegen, die cryptische wegaanwijzingen geven. Jansen is dan maar even buiten beeld gehouden, want die was ongetwijfeld niet bij alle opnames aanwezig.

De roadtrip naar de onuitspreekbare plaatsnaam is een behoorlijk melige oplossing om de liederen van Bernhart en de voordrachten van de willekeurige groep schrijvers bijeen te brengen. De opgepropte setting in het Torpedotheater, die de presentatie een beetje een lullige ambiance geeft, werkt ook niet mee. Maar elke voordracht, of het nou over het IJsselmeer of over foeragerende vogels gaat, is zorgvuldig in het geheel geplaatst.  Ale lijntjes tussen Amsterdam en Drenthe zijn zorgvuldig in elkaar gestoken. Zo houdt het kunstige bouwwerk precies stand.