Danstheater Aya
Snow White & de 7 breakers
★★★☆☆
Breakdancemusical over Sneeuwwitje

19 oktober 2014
Gezien op 18 oktober 2014, Zaantheater, Zaandam

Het is haar eerste musical. Choreografe en regisseuse Wies Bloemen maakt vanaf de jaren negentig succesvolle theaterdansvoorstellingen voor pubers. Snow White & de 7 breakers is de eerste productie die volledig gezongen en gedanst wordt, voor een publiek van achtplussers.

Met die zang zit het wel goed. Stiefmoeder Joanne Telesford zet een karaktervolle boze stiefmoeder neer. Haar stem is geweldig. Ze zit sinds 1999 in het musicalvak en dat is te horen. Snow White, gezongen door Charlotte de Graaf, kan er ook wat van. De twee zangeressen dragen de voorstelling.

Een van de originele vondsten aan Snow White & de 7 breakers is dat de rollen van Sneeuwwitje en de stiefmoeder gedubbeld zijn en ook worden gedanst. Andrea Beugger, de dansende stiefmoeder, en Feadan McCall, studente jazz- en musicaldans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, zijn ongeveer hetzelfde uitgedost als hun zingende medespeelsters (overigens danst Charlotte de Graaf zelf ook veelvuldig mee). De dans komt in zijn totaliteit echter minder sterk over het voetlicht.

Beugger danst lyrisch maar is ook, vooral in de gemimede delen waarbij zij de vuurrode giftige appel presenteert, een geestige factor. McCall is een meer atletische dan sierlijke danseres met een enorme hoeveelheid energie. Aan hun kunnen ligt het niet, maar nu en dan worden zij door de grote stemmen van de zangeressen gewoonweg weggeblazen.

Er wordt geen woord gesproken. Dit sprookje van Grimm wordt helemaal zingend uitgewerkt. Het (puber)meisje dat volgens haar stiefmoeder veel te mooi is krijgt een strak korset aan, een giftige haarclip en een rode appel waardoor ze out gaat. Telkens wordt zij weer tot leven gewekt, ook door de zeven breakdancers, die haar willen helpen.

In plaats van dwergen zijn het breakers bij wie Sneeuwwitje haar toevlucht vindt op haar vlucht voor de jager die haar stiefmoeder op haar heeft afgestuurd. Dietrich Pott, uit Paramaribo, breakt en speelt dwerg Donderdag met succes. Ook dwerg Dinsdag, Robert Thomas Villedieu uit Frankrijk, is een b-boy met talent. De voorstelling toont het jonge publiek zo een rijk palet aan verschillende theaterdisciplines.

Daarvan boeit de zang het meest. De Nederlandse songteksten zijn goed te verstaan en zijn geschreven op een muziekmontage van internationale hits uit de musical Hair en van popzangeressen als Tina Turner en Gwen Stefani. De voorstelling eindigt met een Nederlandse versie van de Cup-song, waarbij kinderen en jongeren uit het publiek zelf mogen meeswingen.

Foto: Ben van Duin

Elders

De Volkskrant
★★★☆☆

'De dans is vooral een expressief alter ego van de sterke zang; het blijft lastig opboksen tegen tekst en bovendien is het fysieke idioom van Bloemen niet bijster origineel.' Mirjam van der Linden

Het Parool
★★★★☆
'Als na de pauze het paleis op ingenieuze wijze is omgetoverd in een fraai bostafereel, komt de voorstelling pas echt tot leven. Nadat ze is ontsnapt aan de moordplannen van haar jaloerse stiefmoeder, wordt Sneeuwwitje opgenomen door de 7 breakers uit de titel: geen jo-ho-ho-ende dwergen, maar spectaculairstreetdancende woudbewoners. Al spinnend, flippend, breakdancend en acrobatische toeren uithalend zorgen de breakers voor de impuls die de voorstelling nodig heeft. Het knellende korset van tekst en verhaal wordt losgesnoerd.' Fritz de Jong

1 Reactie op "Snow White & de 7 breakers"

  1. Thamiguah schreef:

    Mijn naam is Thamiguah en ik ben 16 jaar.
    Ik wil iedereen van Aya bedanken omdat ik mee mocht spelen.
    Aya heeft mij geholpen om uit mijn schelp te kruipen en ik vond het ontzettend leuk. Meedoen met een musical is iets wat ik altijd al wou doen maar nooit durfde. Toen ik hoorde dat je auditie kon doen voor Snow White & de 7 breakers was ik heel nerveus maar ik besloot om mee te doen. Ik was zo blij toen ik werd gekozen! Dat ik dit kon doen is het beste wat mij is overkomen.
    Bedankt!

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.