Utrecht: een prachtige stad, volgens cabaretier Dolf Jansen, als je tenminste houdt van grijze luchten en motregen. In de Stadsschouwburg Utrecht (‘de mooiste schouwburg van Utrecht’) speelt hij een speciale Utrechtse versie van de oudejaars: vanuit een lege Blauwe Zaal brengt hij een vermakelijk spervuur aan grappen over voornamelijk Utrechts nieuws, gelardeerd met columns en fragmenten uit zijn ‘echte’ oudejaarsconference Het Jansen vaccin.

Jansens voornaamste binding met de stad is natuurlijk de wekelijkse uitzending van het radioprogramma Spijkers met koppen vanuit café Florin, op een steenworp afstand van de schouwburg. Maar, geeft hij toe, de meeste nieuwsfeiten en krantenkoppen zijn hem ingefluisterd door ‘RTV Utrecht, Oscar Kocken en aanverwanten’. Onder meer de demonstraties tegen de sluiting van veganistisch restaurant Waku Waku, de stelselmatig weigerende roltrappen op het Jaarbeursplein en de eerste visdeurbel van Nederland bij de Weerdsluis passeren de revue.

Jansen was ook de eerste cabaretier die in die vorige lockdown midden in een ruim vier maanden durende theatersluiting weer mocht optreden voor publiek. Dat was óók in Utrecht: voor vijfhonderd geteste toeschouwers las hij in het Beatrix Theater een column voor tijdens het eerste Fieldlab-evenement. Aanleiding voor een vermakelijke anekdote waarin hij weigerende systemen, die digitale toegangscodes moeten verschaffen, vrolijk hekelt. Ook in de vaccinatiehal verwondert Jansen zich over de te volgen procedure – een anekdote die hij uit Het Jansen vaccin leende.

Hij maakte deze speciale voorstelling – volgens persuitingen ‘een cadeau van Dolf en de schouwburg aan de stad Utrecht’ – op verzoek van de schouwburg in twee dagen tijd. Resultaat is een sympathieke hak-op-de-tak-conference van een kleine drie kwartier, waarin meer algemeen coronaleed wordt afgewisseld met een flinke dosis losse Utrechtse flodders. Heel scherp wordt Jansen niet, hooguit richting oud-minister (en ‘dochter van Satan’) Cora van Nieuwenhuizen.

Want het per saldo belangrijkste Utrechtse nieuws van afgelopen jaar was, terecht, ook landelijk nieuws: de stad stond dit jaar in het teken van de mogelijke verbreding van de A27, wat ten koste zou gaan van een deel van natuurgebied Amelisweerd. Daarover geen grappen bij Jansen. Over sommige dingen, stelt hij, hoef je geen grappen te maken, want sommige dingen moet je gewoon niet doen. Simpel en waar.

De conference is gratis te zien via het YouTube-kanaal van de Stadsschouwburg Utrecht. Vanaf vanavond 20:00 uur is Het Jansen Vaccin, ook gratis, te zien via het YouTube-kanaal van Dolf Jansen. De voorstelling staat na de lockdown in aangepaste versie in de theaters. Foto: Dorien Hein