Drie jaar lang sloot Guido Weijers het jaar af voor RTL, maar dit jaar neemt Martijn Koning het stokje over. Koning heeft sinds zijn Netflix-special internationaal naam gemaakt als een van Nederlands beste stand-upcomedians, en die naam maakt hij met zijn oudejaarsvoorstelling gemakkelijk waar. Een ding is zeker, wie wil lachen kan met oudjaar prima bij RTL terecht.

Aangezien het om stand-up gaat, is het decor vrij kaal. De microfoon met draad, barkruk met glas water en een verder leeg podium, dat met een gordijn halverwege minder diep is gemaakt. Maar in de loop van de voorstelling wordt het licht rond dat gordijn steeds interessanter. Kleurwisselingen, een rits lampjes die onder het gordijn vandaan komt, als een kalme vuurwerkshow van 1,5 uur. Zo vlug als Koning door zijn onderwerpen gaat, zo geleidelijk verandert het licht achter hem aan.

Veel heeft Koning niet nodig om zijn voorstelling vorm te geven. Eén woord of zin is haakje genoeg voor een hele nieuwe associatiestroom. Zo kun je in vogelvlucht door het jaar aan de hand van protesten, of een blokje entertainmentnieuws. Terugblikkend op de mooiste en lelijkste nieuwe woorden, komt de rest van het jaar voorbij. ‘Poepritsje’ voor Maarten van der Weijden bijvoorbeeld, en ‘boerkaverbod’ voor een selectie fascinerende associaties, die niets met de realiteit te maken hebben.

Waarmee hij echt zijn virtuositeit etaleert, is een deel over zijn tranen in 2019. De mond- en keelkanker van zijn vader en het laten inslapen van zijn kat: niet de makkelijkste onderwerpen. Toch weet hij in een handomdraai deze treurige verhalen om te toveren tot melige anekdotes. Zonder respectloos te worden, en dat is bijzonder.

Wat ontbreekt zijn de BN’ers die dit jaar zijn overleden – al zit er wel een hoopvolle voorspelling in, je weet maar nooit – en ook mist een moraal. Niet dat deze onderdelen worden verwacht in stand-upcomedy, maar oudjaar is traditioneel toch ook een moment voor reflectie. Daar heeft Koning helemaal geen tijd voor, die raast vrolijk verder en haalt zo nu en dan even adem.

Met oprecht plezier, zonder vrees, en met veel meligheid geeft Koning zijn visie op het jaar. Of het nou echt is gebeurd of dat het volslagen onzin is, hij vertelt alles in dezelfde enthousiaste  ‘kijk, zonder handen!’ stijl. Zo weet je nooit wat je kunt verwachten. Mondt een verhaal uit in absurdisme, een goed getimed mopje, of blijkt het toch een waargebeurde anekdote? Het is elke keer onverwacht, en dus hard lachen.

Ook fijn: Claudia de Breij begint op oudejaarsavond precies 1 minuut nadat de uitzending van Koning is afgelopen, dus je hoeft niet te kiezen.

Foto: Merlijn Doomernik