Guido Weijers
Oudejaarsconference 2018
De angsten van 2018
Rosalie Fleuren
30 december 2018
Gezien op 29 december 2018, Oude Luxor Theater, Rotterdam

‘Pas op. Dit is het leven. Betreden op eigen risico.’ Weijers zit met zijn rug naar de zaal, tegenover een camera. Zijn gezicht verschijnt op groot scherm. Intens kijkt zijn projectie de zaal in om deze plechtige waarschuwing goed te laten doordringen. De start van een ambitieus programma dat inhoud belangrijker heeft gemaakt dan humor.

Deze ik-persoon op het scherm beschouwt het leven als een mijnenveld. In Weijers’ nieuwsoverzicht zoekt hij redenen om zichzelf beter te beschermen, tegen zichzelf, de natuur en andere mensen. Hij eindigt uiteindelijk in een bewapend fort.

Onderbuikgevoelens worden mee in beeld gebracht. Angst voor het verpesten van de natuur, de bemoeienis van anderen, het openstellen van grenzen, het weggeven van je privacy, tot er alleen een mensenschuwe zolder-YouTuber overblijft. Weijers heeft daarvoor de beschikking over een inventief decor. Met projecties en geluidsfragmenten valt van een doorzichtige wand een hekwerk te maken, een fort, of een spetterend einde.

Een van de projecties toont een hok, met een bengelend aapje. Uit experimenten blijkt namelijk dat je aapjes kunt aanleren elkaar te verbieden een tros bananen – hun eerste levensbehoefte – te gaan halen, zonder dat ze nog precies weten waarom dat is; een vastgeroeste ongezonde gewoonte, die nieuwkomers niet begrijpen.

Weijers gaat met dat interessante principe aan de haal in een scheefgetrokken parallel. Hij maakt van de tros bananen een symbool voor de dingen die je nodig hebt, waar anderen tussen komen te staan. Zoals DJ’s die rust nodig hebben, en dat niet krijgen. Hij laat de implicaties die het experiment aankaart over sociaal gedrag en culturele verschillen gemakshalve buiten beschouwing en maakt er een individuele strijd van.

Op andere momenten blijft het programma nogal algemeen, of zelfs tweeslachtig. Weijers roept herhaaldelijk op om een ‘spannender leven’ te leiden, zonder voorbeelden te geven van wat dat zou kunnen zijn, en verwijt de ouders van Nederland dat ze hun kinderen angstig opvoeden. Maar het Franse gezin dat – heel spannend – gaat wandelen in de Beekse Bergen wordt daar enkel keihard op afgerekend. Begint hij de opvoeding uit het verleden op te hemelen, eindigt hij met een overdrijving van hoe hardcore het verleden was en met een verwijtende ‘vroeger was alles beter’, die het hele pleidooi weer in twijfel trekt.

Ook zonde van het toch ambitieuze programma is dat de nodige stoffige grapjes voorbij komen. Het huwelijk als een beperking van je vrijheid beschrijven, met de zoveelste woordspeling op relatie, is weinig origineel. En zijn we inmiddels niet uitgekeken op het afkraken van nieuwe features van de mobiele telefoon (gezichtsherkenning dit keer)?

Tussendoor komt de rest van het jaar ter sprake, zoals dat bij een Oudejaarsconference te verwachten valt. Er is voor elk wat wils, met speciale aandacht voor Maarten van der Weijden en de Oostvaardersplassen. De hypocrisie van onze minister president die Weijers aan weet te kaarten aan de hand van geluidsfragmentjes van Stefano in Temptation Island en Mark Rutte over de dividendbelasting is waarschijnlijk de beste vondst in het programma. En met Weijers’ sympathieke oproep om geen levensjaren, maar herinneringen te sparen kun je het nieuwe jaar alvast met één goed voornemen van start.

Foto: Loens Media

31 december, 20.30 uur op RTL 4

Elders

NRC Handelsblad

'Weijers’ negende conference, waarin veel grappen meer dan vroeger zijn ingebed in de grote thema’s van tegenwoordig. Met een technisch hoogstandje waarin Mark Rutte dezelfde uitvluchten blijkt te bezigen als een deelnemer aan Temptation Island.' Henk van Gelder

de Volkskrant
'In een persbericht stelde RTL een ‘totaal andere Guido’ in het vooruitzicht. ‘Ik ben gestopt met concessies doen. Ik maak niet wat er van me verwacht wordt, maar wat ik wil maken’, voegde de cabaretier daar zelf aan toe. Zó ver van zijn vertrouwde bed is deze Guido Weijers nu ook weer niet, maar 2018 heeft hem mooi wel geïnspireerd tot een van zijn betere oudejaarsconferences.' Gidi Heesakkers en Joris Henquet
Telegraaf
'Hij heeft duidelijk veel tijd en aandacht besteed aan de boodschap die hij zijn publiek wil meegeven voor het nieuwe jaar. Daarbinnen tikt hij met wisselend resultaat (niet alle grappen zijn even origineel dan wel geslaagd) een zeer grote hoeveelheid onderwerpen aan die het afgelopen jaar in het nieuws waren en dat maakt zijn voorstelling wel tot een echte oudejaarsconference.' (n.a.v. try-out) Esther Kleuver

10 Reacties op "Oudejaarsconference 2018"

 1. Jeroen schreef:

  ”En zijn we inmiddels niet uitgekeken op het afkraken van nieuwe features van de mobiele telefoon (gezichtsherkenning dit keer)?”

  Nee. Da’s toch hartstikke actueel?

 2. J.H.van Loenhout schreef:

  Helaas was de met veel bombarie aangekondigde “Nieuwjaarsconference 2018” van Guido Weijers niet dat wat we er van hadden gedacht als kijker. Geen liefhebbers van de gelijkhebberigheid van van’t Heck was deze toch geen duidelijke verbetering van het Heck-recept. Met de hardheid viel het dik mee. Juist op het punt van de behandelde items is heel wat meer te melden dan nu gebeurde. En dan dat vreselijke RTL 4! Ik weet niet of Guido Weijers zich dit heeft gerealiseerd. Zijn conference werd bij herhaling onderbroken door de mafketels van de reclame. Zat je als TV-kijker net “in de grap” werd je weer gestoord door die even vermelde mafketels met hun koopwaar. Programma-bederf van de ergste soort. Wat mij betreft mag, alle pogingen ten spijt, het fenomeen van de Nieuwjaarsgrappenmakerij met alle pedanterie van de Bekende Nederlander worden afgeschaft. Hiervan neem je niets, zoals het in het jargon heet.

 3. lucas schreef:

  in één woord waardeloos, dat filosofisch zondagochtend gelul, geen humor, als je er een jaar over moet doen om hier mee te komen op oudejaar stop er dan nu meteen mee en zend de fabeltjeskrant uit, heb het 40 min volgehouden en toen toch maar victor mids op gezet, al doet die steeds dezelfde trucjes verpakt in steeds een ander jasje.

 4. C.M.A. v.d. Zedde-Steinman schreef:

  Guido Weijers sprak de hoop uit, dat mensen na zijn show nog verder zouden nadenken.
  Nou, dat is hem bij mij wel gelukt.
  Sterker nog: ik heb zelf ’n aantekening gemaakt bij een uitspraak, die ik beslist niet wil vergeten!
  Deze uitspraak is mij uit het hart gegrepen! Is oh zo waar en roert mij tot op het bot!

  Ik vond de de Oudejaarsconference van Guido Weijers héél goed, maar deze uitspraak maakte ‘m prachtig!
  En zeker om nog lang over na te denken!
  Guido… Missie geslaagd!!!
  Vriendelijke groet.

 5. C.M.A. v.d. Zedde-Steinman schreef:

  De uitspraak, die mij tot nadenken zette, is in mijn vorige reactie niet gepubliceerd, geen idee waarom?
  Voeg ‘m toch nog even toe:

  – “Als we de natuur willen beschermen, zetten we om de mens een hek!”

  Zet echt aan tot nadenken!
  Groet!

 6. Marretje schreef:

  Een buitengewoon knappe conference , waarin een heldere rode draad liep . Uitstekende reflectie op de mens en voor velen hopenlijk leerzaam! Chapeau we hebben genoten. Dank je.

 7. Ton van der Heijden schreef:

  Heb Guido Weijers niet helemaal uitgekeken. Schijnt de opmerking te hebben gemaakt, dat er met rokende ouders in de auto met kinderen in de jaren zeventig, meer koolmonoxide was dan in Auschwitz. Dieper kun je als lolbroek niet zinken.

 8. Dylan schreef:

  Ben het eens met Ton van der Heijden: De Auschwitz grap was zeer laag. Lijkt sowieso een trend te zijn in cabaret en stand-up land: zo hard mogelijk grappen maken om het grappen maken. Van Holocaustgerelateerde grappen van Guido Weijers tot keiharde grappen over mensen met Downes tijdens de roast van Johnny de Mol. Je gaat bijna terug verlangen naar oudejaarsconferences van stichtelijke cabaretiers zoals Freek De Jonge en Wim Kan.

 9. José schreef:

  Veel verwacht, maar weinig gekregen is onze conclusie na de oudjaarsconferece 2018 van Guido Weijers.
  Veel negatieve klanken gehoord met opvoedmethoden en oubollige humor wat al erg bekend in de oren klonk.
  Wij vroegen ons af: wat is de leeftijd van Guido, en heeft hij zelf kinderen om op te voeden?
  Bepaalde generaties zitten niet te wachten op hijgfragmenten en Auschwitz “grappen”…en zij kijken ook.
  De vorige conference was erg goed, maar deze..helaas! Toch iets positiefs: een hek plaatsen om natuur te beschermen is een goed idee ( maar ook niet origineel bedacht)
  Guido, mogen wij de volgende keer weer hartelijk lachen om politieke en originele grappen?

 10. thom schreef:

  Helaas treurig en totaal niet aansluitend in deze tijd. Onderwerpen oubollig en terugstekende soms tenekrommende humor uit de oude doos. Zou er mee stoppen en je geliefde en scherpe oneliners terug halen .
  Zal je de rug niet toekeren maar zet hem op .

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.